EğitimGündem

Öğretmen atamalarında Mülakat ve KPSS için %50 açıklaması

Öğretmen atamalarında Mülakat ve KPSS için %50 açıklaması. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den atamalara ilişkin son noktayı koydu.

Mülakat ve KPSS
Mülakat ve KPSS

Öğretmen atamalarında Mülakat ve KPSS için %50 açıklaması

Yıllardır milyonlarca atama bekleyen öğretmenin endişesi haline gelen mülakatların kaldırılması ile ilgili olarak Bakan Tekin net konuştu. Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin olarak mülakatlara %50 KPSS’ye ise %50 yarı yarıya oran verdi. Yeni sistemin tüm detayları aktarıldı.

Öğretmenlere yeni sistemde yarı yarıya şans

KPSS’nin %50’si ile mülakatın %50’sini başarıyla tamamlayan ve %100’e ulaşan öğretmene atama var. Bir öğretmenin yeni sisteme göre yarı yarıya atanma şansı var. Bakan, ‘Mevcut düzenlemede KPSS puanı ve mülakatla atanıyor. Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50’ dedi. Tekin açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Mevcut düzenlemede KPSS puanı ve mülakatla atanıyor. Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına ‘bize ders anlatın’ diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek.

Mülakatlarda kamera kaydı ayrıntısı

Öğretmenlerin mülakat sırasında ve sonrasında mülakatı nasıl geçirdiklerine dair yazılı tutanakları alınacak. Mülakatın tamamı ise kamera kaydına tabi olacak. Şeffaf mülakat için kim kimin karşısına çıkacak, belli olmayacak. Mülakat öncesi ve sonrasına ilişkin adalet ve hakkaniyet çağrısı Bakan’dan geldi. Bakan, ‘Öncesinde komisyon üyesinin gizliliği, adayın gizliliği… Aday arkadaşımıza soracağımız soru tamamen tesadüfi, kamera kaydı… İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak’  ifadelerine yer verdi.