EkonomiGündem

Kredi kartı olan tüm herkes dikkat: Duyuru yapıldı!

Kredi kartı kullanımının arttığı son dönemlerde kredi kartlarına yönelik bir gelişme yaşandı. Kredi kartı asgari ödeme oranı, nakit çekme sayısı ve kredi kartında taksit sayısıyla ilgili değişiklik geliyor. 21 Eylül’den itibaren Merkez Bankası’nın kararı doğrultusunda kredi kartı faiz oranlarının yeniden değişeceği bildirildi.

KREDİ KARTLARINDA YENİ DÜZENLEME

Kredi kartı kullanan vatandaşları çok yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Kredi kartı faiz oranları değişiyor. 21 Eylül’den itibaren Merkez Bankası’nın kararıyla kredi kartı faiz oranlarının değiştirileceği açıklandı. Kredi kartlarında taksit sayısında değişiklik yapılması piyasanın en üzerinde durduğu konuların en başında yer alıyor.

Bireysel toplam 924,7 milyar liralık kredi kartı bakiyesinin 422 milyar lirası taksitli kredi kartı borcundan oluşurken, kurumsal kredi kartları bakiyesi olan 346,3 milyar liranın 150,4 milyar lirası taksitli kredi kartı borcu olarak öne çıkıyor. Toplam taksitli kredi kartı borçları ise 572,5 milyar lira ile yarım trilyonun üzerinde bulunuyor.

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI ARTABİLİR

Bu hafta perşembe gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında da beklenti faizin 500 baz puan artması yönünde. Bu artış da yine kredi kartı faiz oranlarının artmasına neden olacak.

Geçen hafta bir yayında Şimşek, “1 Eylül itibarıyla, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız” demişti.

Şimşek, miktarsal sıkılaşmaya gidilebileceğini özellikle taşıt kredilerinde çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahip olduklarını kaydetmişti.

Bu açıklamaların ardından bankacılık sektörü uzmanları, kredi kartlarında asgari ödeme oranında artışa gidilmesi, limitlerde bir değişiklik yapılması, taksit sayısının ve nakit çekme sayısının azaltılması önlemlerinin alınabileceğini dile getirdi.