Ekonomi

Dolar yine tırmanışa geçti

Dolar/TL, faiz kararı öncesinde daha yüksek faiz artışlarının gelebileceği fiyatlamalarla 27 seviyesinin altına inmişti. Ancak Para Politikası Kurulu (PPK) sonrasında tekrar yükselişe geçerek, bu sabah eski rekor olan 27,2350 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL, sınırlı yükselişini sürdürerek bugün 27,2350 seviyesindeki tarihi zirvesinde işlem görüyor. Bankacılar, Merkez Bankası’nın (TCMB) net rezervlerinde geçen hafta 6 milyar doların üzerinde bir artış yaşandığını hesaplıyorlar.

Bankacıların TCMB’nin öncü verilerinden yaptıkları hesaplamalara göre, geçen hafta net rezervler 6 milyar doların üzerinde artarken, toplam rezervler yaklaşık 4 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Böylece net uluslararası rezervler geçen hafta 24 milyar dolara, brüt rezervler ise 125,5 milyar dolar civarına yükseldi.

Borsa İstanbul, Ağustos ayında işlenmemiş altın ithalatına getirilen kota uygulamasının bazı işlenmemiş altın ürünlerini kapsayacak şekilde genişletildiğini açıkladı.

Türk Lirası yine değer kaybetti

Türk Lirası (TL), TCMB’nin politika faizini geçen hafta yüzde 30’a çıkarmasının ardından yılbaşından beri dolar karşısında yüzde 31,3 değer kaybetti. Haziran ayından bu yana TL’nin kaydettiği değer kaybı ise yüzde 23,9 seviyesinde.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’in Cuma günü yayımlanması beklenen Türkiye’nin kredi notu güncellemesi, bu haftanın öne çıkacak gündem maddeleri arasında. S&P’nin Türkiye için kredi notu “B” seviyesinde, görünümü ise depremin ardından “negatif” seviyesine indirilmişti.

Seçim sonrası kurulan yeni ekonomi yönetimi ile Türkiye’nin ekonomi politikalarında değişiklikler yapılması ve uluslararası yatırımcılara kabul görmesi beklenen bir strateji uygulanmaya başlandı. Maliye ve Hazine Bakanı Naci Ağbal’ın New York’ta düzenlenen yatırımcı toplantılarında ekonomi programının hedeflerini ve izleyecekleri yol haritasını anlatması bu çerçevede önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

TCMB’nin hedefi tutmadı

TCMB, geçen ay Kredibilite Koşullu Mevduat (KKM) büyüklüğünün azaltılması için bankalara hedefler belirlemişti ve PPK öncesinde standart TL mevduatın toplamdaki payına yönelik aylık artış hedefini de yüzde 2,5’e yükseltti. Bu adımlar, mevduat faizini artırdı ve piyasalarda TL mevduata yönlendiren etkilerini sürdürüyor.

Sektörde yaygın olarak görülen üç aya kadar vadeli mevduatın ortalama faizi geçen hafta bir puan artarak yüzde 41,87 seviyesine geldi.

Küresel piyasalarda ise ABD Hazine tahvillerinin getirisi, Fed ve diğer merkez bankalarının faizlerin bir süre daha yüksek kalacağı yönündeki açıklamalarının ardından 16 yılın yeni zirvesine yükseldi. Faizlerdeki yükseliş, 10 ayın zirvesine yakın seyreden doları destekledi.

İşlemciler, Fed’in bir kez 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitme olasılığını yarı yarıya fiyatlıyor ve faiz indirimlerinin muhtemel başlangıç tarihini yaz mevsimine kadar ertelediler.