Dünya

Almanya’ya kaçak giren Türkler çalışmadan 42 bin lira yardım alıyor

Son dönemde Almanya’ya kaçak olarak giriş yapan Türklerin sayısının artmasıyla birlikte Almanya’da kaçak mültecilere verilen maddi yardım konusu büyük bir tartışma yaratmış durumda.

Almanya’ya kaçak yollarla giren Türklerin sayısı her geçen gün artarken, Ekim ayında daha fazla kaçak mülteci bekleniyor. Bu gelişmeler ışığında Almanya’da büyük bir tartışma başladı ve sonunda Başbakan Olaf Scholz, kaçakların öncelikle geldikleri Polonya’da iltica başvurusunda bulunmaları gerektiğini ve Almanya’ya gönderilmemeleri gerektiğini belirtti. Almanya ile Polonya arasındaki gerginlik tırmanırken, kaçak girişleri teşvik eden yardımlar da eleştiriliyor.

Aylık net gelir 2 bin Euro’yu buluyor

Almanya, AB içinde en yüksek aylık nakdi yardımı yapan ülke konumunda. Almanya’ya tek başına giren bir kaçak mülteci, barınma yurdunda ücretsiz konaklama hakkı elde ediyor ve kira ödemesi yapmıyor. Ayrıca yatak ve giyecek yardımı alıyor ve kendisine aylık 410 Euro ödeniyor. İlk Kabul Merkezi’ne kayıt yaptıran bir kaçak Türk, daha sonra dönerci ya da inşaat gibi sektörlerde iş bulup aylık net 1500-2000 Euro kazanç sağlıyor, böylece kaçak Türk göçmenin aylık geliri net 2000 Euro’yu buluyor.

Çift olarak gelenlere daha fazla yardım

Eğer bir kaçak Türk çift olarak gelip iltica başvurusunda bulunursa, ikisi toplamda 779 Euro alıyor ve eşin aylık yardımı 369 Euro oluyor. Barınma ve giyecek de ücretsiz sağlanıyor. Bu çiftler, kayıt sonrasında farklı yerlere giderek kaçak çalışmaya başlarsa aylık gelirleri net 3000 Euro’yu aşıyor.

Evli ve iki çocuğu olan bir kaçak Türk aile, eğer Almanya’ya gelip iltica başvurusu yapmışsa, aileye aylık 1471 Euro (yaklaşık 42 bin TL) yardım yapılıyor. Aynı şekilde, bu aileler de kayıt sonrası farklı işlerde kaçak çalışarak vergisiz ve tamamen kendilerine kalan bir gelir elde ediyorlar. Ailenin çocuk sayısı arttıkça yardım miktarı da artıyor ve her bir çocuk için ekstra 300 Euro destek veriliyor.

Almanlarla aynı yardımı alıyorlar

Bu yardımlar, Almanya’da işsiz olan bir Alman veya uzun yıllarını Almanya’ya vermiş bir Türk ile hemen hemen aynı. İşsiz Almanlar için kişi başı aylık 502 Euro, eş için 451 Euro ve her çocuk için 402 Euro yardım sağlanıyor.

Bu durum, kaçak göçmenleri Almanya’ya çekmeye teşvik ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu nedenle bazı partiler ve polis birliği, nakdi yardımların kesilmesi ve temel ihtiyaçları karşılamak için ayni yardımlara (yiyecek, içecek, defter-kitap gibi) dönülmesini öneriyorlar. Bu öneriye ise yasal bir engel bulunmuyor.

Türkiye’de yoksulluk sınırı 41 bin lira

Öte yandan, Türkiye’de yoksulluk sınırı 41 bin 651 TL’ye çıktı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun Eylül 2023 tarihli açıklamasına göre, dört kişilik bir ailenin temel yaşam giderlerini karşılayabilmesi için gereken miktar bu seviyeye yükseldi.