EkonomiGündemİzmir Haberleri

Faiz kararı depremzedeyi vurdu

ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- Türkiye, 2023 Genel Seçimlerinin ardından ekonomide yeni bir sürece girdi. Yeniden Hazine ve Maliye Bakanı seçilen Mehmet Şimşek’in ve Merkez Bankası’nın faiz kararları, nakit sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Öncelikli olarak enflasyonun düşürülmesi için atılan bu adımlar, son 3- 4 yıldır deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışan vatandaşlara olumsuz yansıdı. İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminde evi hasar alan depremzedeler de faiz kararının mağduru oldu. Depremzedelerin devlet bankalarından kullanacağı kredi faizinde 0,70 oranında verilen devlet desteği, genel seçim sonrasındaki faiz artış kararıyla adeta eridi. Konuya ilişkin açıklama yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Bilal Çoban, sorunun çözümü için devletten kentsel dönüşüme özel bir faiz oranı beklediklerini söyledi.

FAİZ ARTIŞI DEVLET DESTEĞİNİ ERİTTİ

Depremzedelerin evlerini yeniden yapabilmeleri adına seçim öncesi bankaların 1.49 olan kredi faiz oranına devletin 0,70 oranında destek sözü verdiğini hatırlatan Çoban, “Devletin vermiş olduğu 0,70 oranındaki destek sayesinde bizler 0.79’lik faizle kredi alabiliyorduk. Ancak bu imkandan sadece bir bina faydalanabildi. Depremzedelerin çoğu inşaat ruhsatı alana kadar faizler fırladı. Devletin bize vermiş olduğu 0,70 oranındaki faiz desteği hala devam etse de faizlerin yükselmesi nedeniyle anlamsız kaldı. Bizi yönlendirdikleri Halk Bankası’nda kredi oranları 3,09… 0,70’i devlet hala destek veriyor. Etti mi sana 2,39. Bugün bir müteahhitle konuştuğunuzda diyor ki; kardeşim sen emsal dairelerini bana ver. Bir de üstüne evi yapmam için 1 milyon TL ver. Bizler bu parayı ödemek için bankaya gittiğimizde kredi oranları 3,09… devlet desteği de gelirse aylık taksiti 39 bin TL yapıyor. Bu rakamları kimse ödeyemez” açıklamasını yaptı.

BİR YANDA DEPREM DİĞER YANDA ENFLASYON

Depremzedelerin evlerini yaptırabilmesi adına özel bir faiz oranı açıklanmasını ve bu oranın sabit kalmasını istediklerini aktaran Çoban, “Riskli yapılarını yenileyecek insanlara sabit bir faiz oranı yapmalılar. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı çıkıyor diyor ki; biz riskli yapıları dönüştürmek için Türkiye genelinde bir seferberlik başlatıyoruz… Sonra Hazine ve Maliye Bakanı dakika başı faizleri artırıyor. Kentsel dönüşüme özel bir faiz oranı yapmazlarsa kimse evlerini yaptıramaz. Eğer kentsel dönüşüme özel bir oran yaptırırlarsa faiz ne kadar artarsa artsın bizler korunmuş oluruz ve evlerimizi yaptırırız. Onun için burada yapılması gereken şu; devlet bankalarından kullandırılmak üzere özel bir faiz oranı verilmesi. Ki bunu yıl başında yapmışlardı. Biz hibe istemiyoruz, biz paramızı ödeyelim ama devletin de buna destek olmasını istiyoruz” diye konuştu.