BilimDepremlerGenel

İzmir’de 6.8 Büyüklüğünde DEPREM! Uzman deprem ilçesini resmen açıkladı

İzmir’de korkutan deprem için uzmandan resmen açıklama geldi. Fay bulundu. 6.8 Büyüklüğündeki felakete dikkat.

İzmir’de 6.8 Büyüklüğünde DEPREM! Uzman deprem ilçesini resmen açıkladı- Türkiye’nin en büyükşehirleri arasında ilk 3’te yerini alan İzmir için korkutan uyarı geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir fay bölgesine giderek incelemelerini paylaştı.

FAYI YERİNDE TESPİT ETTİLER

İzmir’in en gözde turistik ilçeleri arasında yerini alan Gümüldür’de tespit edilen fay için inceleme başlatıldı. Eski deprem izleri ve sarsıntı potansiyelini araştırmak amacıyla Gümüldür fayında hendek açılarak inceleme başladı. Fay hattı için kazılan hendek ile birlikte başlayan incelemeler sonucunda 6.8’lik deprem üreteceği açıklandı.

“İzmir İli Diri Faylarının Paleosismolojik Analizi ve Deprem Potansiyeli” isimli proje kapsamında başlatılan fay incelemesi için kollar sıvandı.  Araştırmalar, Gümüldür Fayı’nın 6.8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğunu belirterek, hendeğin; İzmir’in ve çevresinde meydana gelebilecek olası bir büyük depreme ne kadar süresi kaldığına ilişkin ip uçları vereceğini kaydetti.

DEPREM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projede görev alan akademisyenlerin, İzmir’deki 17 diri faydan biri olan Gümüldür fayını ilk kez incelediğini söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, kazılan hendeğin ve faydan alınan örneklerin, depremden daha az etkilenmek adına alınabilecek önemli veriler sağlayacağını kaydederek, “Gümüldür fayı, deprem üretme potansiyeli çok yüksek olan; Payamlı ve Özdere arasında kalan bölgede, 30 kilometre uzunluğunda ve Kuşadası Körfezi’nin kuzey sınırını oluşturan bir fay niteliğinde. Açtığımız hendek ile fay kesitinden örnek alarak eski depremlerin yaşını bulmak için inceleme yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Gümüldür fayının, 3 yıl önce Samos’ta meydana gelen büyük depremin en yakınındaki fay olduğunu belirten DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Gümüldür fayının, 3 yıl önce meydana gelen Samos depreminin enerjisine cevap verme durumunu da araştırıyoruz. Elde edilecek veriler kamu kurumlarıyla paylaşılacak ve alınacak tedbirlerin temelini oluşturacak” şeklinde konuştu.