EkonomiGündem

Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’tan konut kredisi! Yüzde 1.20 Faiz, 15 yıl vade ile 2 Milyon TL ve üzeri ev sahibi olun

Milyonları ev sahibi yapacak konut kredisi hamlesi geliyor. Cumhurbaşkanlığı kararı ile birlikte kamu bankalarından düşük faizli konut kredisi hamlesi başlayacak.

Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’tan konut kredisi! Yüzde 1.20 Faiz, 15 yıl vade ile 2 Milyon TL ve üzeri ev sahibi olun- Milyonlarca kişiyi ve binlerce haneyi ev sahibi yapacak olan yeni kredi hamlesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ortak çalışmaları ile birlikte başlatılıyor. Cumhurbaşkanı’nın “İlk Evim Konut Kredisi” kapsamında herkesi ev sahibi yapacağız söylemi sonrası kamu bankalarına gözler çevrildi.

BDDK İLE KAMU BANKALARI ARASINDA ANLAŞMA

BDDK’nın çalışmaları ile birlikte İlk Evim Konut Kredisi hamlesi için kamu bankalarının hızla çalışmalara başlayacağı ön görülüyor. İlk Evim Konut kredisi ile birlikte Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi bankaların kredi musluğunu ne zaman açacağı ise henüz net değil.

YÜZDE 1.20 FAİZ İLE EV SAHİBİ OLUNACAK

Kredinin yüzde 1.20 faiz oranında olacağı ve 15 yıllık ödeme vadesi bulunacağı netlik kazanırken toplam geri ödeme ve aylık geri ödemeye dair henüz bir açıklama gelmedi. Bu uygulamanın daha önce ev sahibi olmamış kişilere uygulanacağı belirtildi. Yani bir başka evi olan 2’inci evini satın almak isteyenler uygun faiz ile ev sahibi olamayacak.  BDDK, ikinci konutunu alacaklar için kredilere sınırlama getirdi. Bundan sonra tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. İlk Evim Konut Kredisi ise yalnızca ilk kez ev sahibi olanlara verilecek.

Kredinin ne zaman başlayacağı ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açılış günü sonrası kararları bekleniyor. 1 Ekim’de açılan Meclis’e ‘İlk Evim Konut Kredisi’nin ne zaman onaylanacağı merakla bekleniyor.