Gündemİzmir HaberleriManşet

Konya’daki köpek katliamı olayına ‘passiflora’ davası

HABER/ Didar DEMİRCİ- Geçtiğimiz yıl kasım ayında Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sahipsiz Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki köpeklerin vahşice öldürüldüğü ve hayvanların birbirine yedirildiği gündemde bomba etkisi yaratmıştı. Söz konusu olaydan etkilenen hayvanseverlerden Cemile Seçilmiş Korkmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığına dava açtı. Davacı Cemile Seçilmiş Korkmaz, yaşanan olay nedeniyle psikolojisinin etkilendiğinden dolayı maddi ve manevi tazminat talebiyle Konya Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı. Davacı Korkmaz’ın talebi illiyet bağı bulunamadığı gerekçesiyle Konya 3. İdare Mahkemesi’nce reddedildi.

PASSİFLORA VE SU İÇİN 103 TL MADDİ TAZMİNAT

Davanın savunma özetinde yer alan bilgilere göre Davacı Korkmaz, hayvan haklarına duyarlı biri olduğunu ve Lucky adında bir kedisi olduğunu belirterek yaşananlardan dolayı çok üzüldüğünün altını çiziyor. Bu üzüntü nedeniyle de passiflora adlı ilaç içtiğini ve de olayları takip etmek adına uzun süre bilgisayara baktığını bu nedenle de gözünde araz oluştuğunu iddia ederek Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığından maddi ve manevi tazminat talebinde bulunuyor. Davacı Korkmaz, passiflora adlı ilaç için 100 TL ve su için de 3 TL olmak üzere toplam 103 TL maddi tazminatın ve 4 bin 724 TL manevi tazminat talebinde bulunuyor.

DAVALI İRADE SORUMLU DEĞİL

Davalı Korkmaz’ın maddi ve manevi tazminat talebiyle Konya 3. İdare Mahkemesi’ne yaptığı dava başvurusu illiyet bağının ortaya konulamamasından dolayı reddediliyor. Konya 3. İdare Mahkemesi, kararında şu noktalara dikkat çekiyor:

“Uyuşmazlıkta, davalı idareye ait Sahipsiz Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 25.11.2022 tarihinde basına yansıyan idarenin görevli personellerince hayvanların vahşice öldürülerek diğer hayvanlara yedirilmesine ilişkin görüntüler ile sabit olan yaşanan elim olayda, davalı idarenin hizmet kusuru bulunduğu tartışmasız olup her ne kadar davacı tarafından, olay nedeniyle kullanıldığı iddia edilen passiflora adlı ilaç için 100,00-TL ve su için 3,00-TL olmak üzere toplam 103,00-TL maddi tazminatın ve 4.724,00-TL manevi tazminatın, hayvan haklarına duyarlı biri olduğu, Lucky adında bir kedisinin olduğu, yaşanan olay nedeniyle elem ve üzüntü duyduğu, ilaç içtiği, olaya ilişkin gelişmeleri takip etmek için uzun süre bilgisayara baktığı, gözünde araz oluştuğu iddialarıyla talep edildiği görülmüş ise de dosya kapsamında, tüm bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde; Sahipsiz Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan elim olaydan kaynaklı olarak davacının iddia ettiği zararların oluştuğuna ilişkin somut bir verinin bulunmadığı, dolayısıyla davalı idarenin eylemleri ile yaşanılan sonuç (davacıda oluştuğu iddia edilen psikolojik rahatsızlık ve sağlık problemleri) arasında illiyet bağının ortaya konulamadığı anlaşıldığından davacının iddia ettiği maddi ve manevi zararlarından davalı idare sorumlu tutulamayacağından davanın reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.”