Ekonomi

Konut Kredisi Faizleri düşüyor! Yüzde 1.20 Faiz oranı ile 1 ve 2 Milyon TL ve üzeri evler için

Ev sahibi olmanın giderek güçleştiği son dönemlerde faiz düşürme  çalışmaları başladı. Konut kredileri için düşük faiz açıklamaları geldi.

Konut Kredisi Faizleri düşüyor! Yüzde 1.20 Faiz oranı ile 1 ve 2 Milyon TL ve üzeri evler için- Türkiye’de yaşanan 6 Şubat deprem faciası ile birlikte başlayan ve giderek büyüyen konut krizi hala sürüyor. Kira fiyatlarındaki fahiş  artış konut satış fiyatlarına da önemli ölçüde yansıdı. Ülke genelinde neredeyse 1 Milyon ile 2 Milyon TL altında ev satışı kalmadı. En düşük ev fiyatını satın almak için ise vatandaşlar düşük faizleri bekliyor.

FAİZLER DÜŞECEK

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte  konut satışlarında sektörel olarak faiz düşeceği beklentisini açıkladı. Özelmacıklı, ‘Özelmacıklı, “Önemli beklentilerden biri piyasada ilk defa ev almak isteyen kişilerin konut finansmanına erişimi, konut satışlarında ocak-ağustos döneminde yüzde 15 gerileme var. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de hiç şüphesiz finansmana erişimde yaşanan problem’ ifadelerini kullandı.

%1.20 İLE %1.50 KONUT KREDİ FAİZLERİ

Özelmacıklı beklenen faizleri ve tarihlerini şu şekilde açıkladı:

Sektör açısından faizlerdeki beklentinin 1.20 ile 1.50 aralığında vadenin de 180 aya yakın vadeler çerçevesinde değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Özellikle enflasyon çerçevesinde alınan tedbirler, enflasyona yönelik mali disiplindeki kredi hacimlerindeki yavaşlatmalar, bu kampanyaya ilişkin beklentilerde hızlı bir süreç alamayacağımızı gösteriyor. Belki de bu düzenlemeler 2024’ün ilk çeyreğine kalabilir. Her ne kadar vatandaşlar açısından konuta erişim kolaylaştırması önemli olsa da özellikle faiz artışlarının yaşandığı ve mevduat sahipleri açısından yüksek oranlarda var olan faizler düşük oranlarda konut kredisi vermenin önündeki en büyük engel diyebiliriz.

Bu açıklamalara göre konut fiyatlarında yavaşlama ve  faizlerde düşüş yaşanacağı ön görülüyor.