UNICEF’ten korkutan rapor! Her gün 20 bin çocuk yerinden oluyor
UNICEF, “Değişen İklimde Yerinden Edilen Çocuklar” başlıklı raporunda küresel iklim değişikliğinin ve olağanüstü hava olaylarının milyonlarca çocuğun yerinden olmasına neden olduğunu açıkladı.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), “Değişen İklimde Yerinden Edilen Çocuklar” raporunu yayımladı. Rapor, 2016-2021 döneminde olağanüstü hava olaylarının yol açtığı sel, fırtına, orman yangınları ve kuraklık gibi felaketler sonucunda evlerinden olan çocukların sayısını ve gelecek 30 yılda beklenen etkileri ele alıyor.
Her gün 20 bin çocuk yerinden oluyor
Rapora göre, 2016-2021 döneminde dünya genelinde 44 ülkede toplam 43.1 milyon çocuk evlerinden yerinden oldu. Bu sayı, her gün 20.000 çocuğun yerinden edildiği anlamına geliyor.
Bu yerinden edilen çocukların 40.9 milyonu sel ve fırtınalar nedeniyle yerinden edildi. Bu veri, olağanüstü hava koşullarının etkilediği çocukların %95’ini temsil etmektedir. Çin ve Filipinler, “olumsuz hava koşulları”, “çocuk nüfusunun fazlalığı” ve “ileri düzeyde tahliye kapasitesi” ile öne çıkan ülkeler olarak kayıtlara geçti.
Nüfus oranlarına göre, küçük ada ülkeleri Dominika ve Vanuatu’da yaşayan çocuklar, fırtınaların etkilerinden en çok etkilenenler arasında yer aldı, Somali ve Sudan’daki çocuklar ise sellerin etkilerinden en fazla etkilenenlerden.
20 milyona yakın çocuk risk altında
Rapor, nehir taşkınlarının gelecek 30 yılda yaklaşık 96 milyon çocuğun yerinden edebileceğini, rüzgar ve fırtınaların ise 17.5 milyon çocuğu etkileyebileceğini ortaya koyuyor.
Hava olaylarının sıklaşıp şiddetlenmesi nedeniyle gelecek 30 yılda yerinden edilecek çocuk sayısının tahminlerden daha yüksek olabileceği öngörülüyor.