Ekonomiİzmir Haberleri

Fashion Prime Fuar İzmir’de 6’ncı kez kapılarını açtı

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı İzmir Fuar alanında 6’ncı kez açılışını yaptı. Fuar açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sanayici İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Ertuğrul, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu ve Köy Koop İzmir Başkanı Neptün Soyer katıldı.

Öte yandan 6. Fashion Prime Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri  ve Teknolojileri Fuarı açılış etkinlikleri kapsamında “Meradan Podyuma” temalı Ayfer Güleç Performans Defilesi de sergilendi. Güleç’in keçeden ürettiği eserler katılımcıların beğenisine sunuldu.

Sektöre katkı sağlayacak bir fuar

İZFAŞ tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Fashion Prime Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışında konuşan Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, fuarın yeni iş birliklerine fırsat araladığının altını çizdi. Salkın, “Hem İzmir’in hem de sektörün gelişmesine katkı sağlayacak bir etkinlik” dedi.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayati Ertuğrul ise, “Fashion Prime Fuarının açılışında bir arada olmaktan mutluluğumu belirtmek isterim. Fuarların büyümesi için tüm paydaşların ve sektör temsilcilerin aynı heyecan ve katkı sağlaması büyük önem taşımaktadır. İzmir Ticaret Odasına fuara katılan katılımcılara sağlamakta olduğu katkılar için teşekkür ederim. Yaşadığımız bu durgunluk döneminde verilen katkı üyelerimiz için can suyu niteliğindedir. Ülkemizin lokomotif gücü olarak bilinen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü kentimiz istihdamı için de ayrı bir öneme sahiptir. Kadınlarımızın artarak istihdama kazandırılması sektörümüz için ayrı bir gurur meselesidir” mesajını verdi.

İhracatın sürdürülebilirliği için fuarlar önemli

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı da fuarın bir paydaşı olmaktan duydukları gururun altını çizerek, “Bildiğiniz gibi bu tarz etkinlikler ihracatın sürdürülebilirliği için çok önemlidir. Birlik olarak firmalarımızın bu fuarlara katılmaya teşvik ediyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl 33 firmayla katılmıştık. Bu yıl da 40 firmamızla katılıyoruz” diye konuştu. Öte yandan sektörün ihracat rakamlarının geçtiğimiz yıla oranla azaldığına dikkat çeken Bağcı, Fashion Prime gibi fuarların daha da armasıyla hedeflenen ihracat rakamlarının üzerine çıkılmasının daha kolay olabileceğini aktardı.

İzmir’in tekstil sektöründe net ihracatçı pozisyonunda olduğuna değinen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, sektörde daha fazla katma değer salmak için fuarların ufuk açıcı olduğunu ifade etti. Demirkalkan, “Bu kapsamda sektörde yeni hizmet ve ürünlere erişmemizi yeni teknolojilerle tanışmamızı sağlayan Fashion Prime Fuarı gibi organizasyonları önemli buluyorum. Öte yandan maliyet baskısından sağlıklı ihracat yapamaz duruma gelen ihracatçılarımız için bu fuarlar çok önemli” dedi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da fuarın sürekli gelişen özelliğine vurgu yaparak, “Fuarımızın yakın gelecekte katılımcı ve ziyaretçi sayısını daha da artırıp uluslararası özellik kazanacağını belirtmek isterim. Sektör bölgemizin bir tekstil üssü olmasını sağlıyor. Sektörümüz bölgemizi ve kentimizi uluslararası alanda bir çekim merkezi oluyor. İzmir’de olan tekstil ve hazır giyim sektörünün tam kapasite değerlendirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye çapında sektörün en önemli firmalarının stand açtığı Fashion Prime Fuarına odamızca destek sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Şehrin ekonomisini büyüten bir fuar

Fashion Prime Fuarına ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, açılış konuşmasında İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihindeki liman ve ticaret kenti özelliğine dikkat çekti. Başkan Soyer, “Bu fuar 2019’dan beri 11 adet düzenlenen uluslararası uzmanlık fuarlarından biri. Tekstil sektörünü dünyaya buluşturan ve şehrin ekonomisini büyüten bir fuar. Bu fuar tamamlandığında tekstil sektörünün gücüne güç katacağına inanıyorum. Bu başarıyı daha uzun yıllar tekstil sektörüyle omuz omuza sürdürme kararındayız” mesajını verdi. Moda sektörünün en büyük sorunlarından birinin de markalaşma olduğunu belirten Soyer, “Fuarımızın markalaşma konusunda da sektöre katkısı olacağına inanıyorum. Bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından 161 katılımcı var, 34 ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. İzmir’in fuarlar şehri olma vizyonu bizim için cumhuriyet mirasıdır” sözlerini kaydetti.