Ekonomi

Asgari ücret pazarlığında İstanbul, Ankara ve İzmir detayı

2024 yılında belirlenecek asgari ücret miktarı şimdiden merak konusu olmaya başladı. Yıl sonuna yaklaşırken, milyonlarca çalışan, “Asgari ücret ne kadar olacak?” sorusunun yanıtını arıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu yıl bazı değişikliklere gidecek. 20 Kasım’da ilk adımın atılacağı bildirilirken, zam senaryoları da gündeme geldi. Ekonomistler, asgari ücret pazarlığının 15 bin TL seviyesinden başlamasını beklediklerini ifade ediyorlar.

Asgari ücret zammı için geri sayım başlamış durumdayken, milyonlarca çalışan gelecek açıklamalara odaklandı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili görüşmelerin yakın bir tarihte başlayacağını duyurarak önemli bir açıklamada bulundu. “Kasım’ın 20’sinden sonra komisyonu kurarız” diyen Atalay, “Allah nasip ederse, kasımın 20’sinden sonra yeni bir asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye’de şimdiye kadar hiç kurulmamış bir komisyon olacak. Bu komisyonda 2 kadın ve 2 erkek bulunacak. Yani, ne gerekiyorsa orada bulunanlar karar verecekler ve sendikalar da bu kararlara uymak zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

Masada asgari ücret alan işçide bulunmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni yapılanması hakkında konuşan ekonomist Muhammet Bayram, “Yeni asgari ücret görüşmeleri yıl sonuna yaklaşırken başlayacak. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, daha önce de ifade ettiği gibi, “Ben sadece en fazla üyeye sahip sendika başkanı olduğum için bu toplantıya katılıyorum, aslında beni temsil etmemem gerekiyor. Tam temsil için masada asgari ücret alan işçinin de olması gerekiyor” demişti. Bu çerçevede, gerçek asgari ücretlilerin temsil edilmesi amacıyla bir çalışma yapılacağı açıklanmıştır. TÜRK-İŞ tarafından yeni bir komisyon kurulacağı, burada gerçek asgari ücretlilerin temsil edileceği ifade edildi. Zaten sendikalar asgari ücret almamaktadır. Bu nedenle asgari ücretlilerin taleplerinin dinlenmesi açısından yeni bir komisyonun kurulması önemlidir” şeklinde konuştu.

İstanbul, Ankara ve İzmir detayı

Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında asgari ücret artışı, alım gücünün artmasından daha önemlidir. Son 2 yıldır bu konuyu dile getiriyoruz. Bölgesel asgari ücretlerin ele alınması gerekmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde asgari ücretle yaşamak neredeyse imkansızdır. 15 bin TL gibi bir asgari ücret, bu şehirlerde yetersizdir. İşverenler, bu rakamın üzerinde maaş ödeyebilirler. İşverenler, çalışanlarını memnun etmek zorundadır. Örneğin İstanbul gibi büyük şehirlerde en düşük kira bedeli 10 bin TL seviyesindedir. Bir kişi, 10 bin TL kira ödüyorsa, geri kalan harcamalarını nasıl karşılayacak? Tek bir kişi, bu şartlarda geçinmesi zordur. Bu nedenle pazarlık sürecinin en az 15 bin TL seviyesinden başlayacağını düşünüyorum. 15 bin ile 17 bin 500 TL arasında bir asgari ücret belirleneceğini tahmin ediyorum.”