Eğitim

Türkçe’den neden 70 puan zorunluluğu yapıldı? MEB’den açıklama geldi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Zarife Seçer, 70 puan zorunluluğunun nedenlerini açıkladı.

Türkçe’den neden 70 puan zorunluluğu yapıldı? MEB’den açıklama geldi- Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından alınan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne yansıyan ve ortaokullarda 45 olan sınıf geçme puanının Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltilmesi kararının ardından Seçer’den açıklama geldi. Neden 70 puan alamayan kalıyor? İşte yanıtı…

Türkçe dil eğitimine verilen öneme ilişkin olarak , “Türkçe dilinde ifade becerisi yüksek öğrencilerin diğer derslerde de yüksek başarı elde ettiğini gösterdiğini vurgulayan Seçer, “Türkçe için arzuladığımız başarı seviyesi, rastgele aldığımız bir karar değil. Bu konuyla ilgili hedefimiz, ileride öğrencilerimizin öğrenim hayatına sirayet eden öğrenme kayıplarını en aza indirgemek” ifadelerini kullandı.

Seçer ayrıca 3 ve 6 yaş arasının dil eğitimine de değer verildiğini belirterek, Türkçe dil becerisi ile ilgili aldıkları diğer çalışmalarla ilgili de bilgi vererek, özellikle 3-6 yaş grubundaki çocukların dil becerilerini desteklemeye yönelik Türkçe Söz Varlığı Projesi’ni yürüttüklerini açıkladı. Bir grup akademisyenle bu yaş grubundaki çocukların kelime dağarcıklarını araştırdıklarını anlatan Seçer, “Bu yaş grubunda ilk kez dil becerilerine ilişkin bir araştırmaya başladık. Dil öğretiminde ‘sihirli yıllar’, okul öncesi dönemdir. 36 aylıktan itibaren çocukları okul öncesi eğitim kurumlarına kabul ettiğimizden 3-6 yaş aralığını araştırıyoruz. Teknolojinin yanlış kullanımının bu yaş grubunda da olumsuz etkiler yarattığını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Türkçe dil eğitimine ilişkin çalışmaların MEB tarafından devam ettiği vurgulandı.