Dünya

Almanya’da işçi açığı: Dil bilme şartı kaldırıldı, maaş 55 bin TL

Almanya, genç nüfusundaki azalma nedeniyle işçi göçünü artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 1960’lı yılların “işçi göçü” politikasına dönüş yapan ülke, yasa tasarısını gevşetti. Son olarak ülkeye gelen işçilerde zorunlu olan Almanca bilme şartını kaldıran Almanya, çeşitli birçok sektörde çalışacak binlerce işçi için sık sık ilan yayımlamakta.

Almanya’da işçi açığı giderek büyüyor. Ülke nüfusunun yaşlanması ve doğurganlık oranlarının düşmesiyle birlikte, işgücü piyasasında ciddi bir açık oluştu. Bu açık, özellikle inşaat, imalat, sağlık ve bakım sektörlerinde kendini gösteriyor.

Hükümet işçi gücü için çalışmalar yapıyor

Bu kapsamda, Almanya hükümeti işçi göçünü artırmaya yönelik adımlar atıyor. Ülkeye gelen işçilerde zorunlu olan Almanca bilme şartını kaldıran Almanya, vatandaşlığa geçiş imkanını da kolaylaştırdı. Bu sayede, Almanya’da çalışmak isteyen kişiler, Almanca bilmeden ve uzun bir süre beklemeden ülkeye gelebilecek ve çalışma izni alabiliyor.

Almanya’da işçi arayanlar için iyi haber ise maaşlardan geliyor. Ülkede asgari ücret 12 Euro’dur. Bu da, yaklaşık 55 bin TL’ye denk gelmektedir. Bu sayede, Almanya’da çalışmak isteyen kişiler, iyi bir gelir elde etme fırsatı yakalayabiliyor.

Almanya’da işçi açığının devam etmesi bekleniyor

İşte Almanya’da aranan yeni meslekler ve başvuru şartları:

-Hazırlanan yasa tasarısında işçiler için sağlanan tek kolaylık dil değil.

-Tasarı ile birlikte Alman vatandaşlığına geçiş de kolaylaşacak. 67 yaşının üzerinde olan vatandaşlar için test kaldırılacak.

-Vatandaşlık için gereken ikamet süresi 8 yıldan 5’e düşecek.

-Yasanın 1-2 ay içerisinde onaylanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hangi mesleklerde işçi aranıyor?

*Aşçı

*İnşaat işçisi

*Hemşireler, hasta ve yaşlı bakıcıları

*Kaynakçı

*İnternet teknolojisi

*Ağır Sanayi ve metal sanayi işçisi

*Gastronomi

*Eğitim

*Sağlık hizmetleri

*Çocuk yetiştiricileri

*IT teknisyenleri

*Metal ve ağır sanayi işçileri

*Gastronomi uzmanları

*Vasıflı işçiler

*İnşaat sektörü işçileri

*Elektrik ve elektronik mühendisleri ve işçiler

*Teknik ve mekanik

Sık sık işçi göçü alan Almanya’da, yukarıda yazılı sektörlerde nitelikli işgücü arandığı biliniyor. 18-45 yaş arası kişilerin başvurusuna açık olan bu sektörlerde, en düşük maaş asgari ücret olan 2 bin 100 Euro (yaklaşık 62 bin 307 lira) olurken en yüksek maaş ise 37 bin Euro (yaklaşık 1 milyon 97 bin lira) olarak biliniyor.