Teknoloji

İnstagram kullananlar şokta! Bilgilere ulaşamıyorlar

Dünyada ve ülkemizde milyonlarca kullanıcıya hizmet veren görsel, video, yazılı ve sesle iletişim uygulaması İnstagram’dan ilginç hamle.

İnstagram kullananlar şokta! Bilgilere ulaşamıyorlar- İnstagram kullanan vatandaşlar İsrail Filistin savaşı ile ilgili olarak sansür iddiasında bulunuyor. İddiaya göre  İnstagram kullanıcıları platformu, Filistin’i destekleyen gönderileri sansürlemekle suçluyor. Kullanıcılar, gönderilerinin artık akışların en üstünde görünmediğini söylüyorlar.

SAVAŞ SUÇLARI SANSÜRLENİYOR

Orta Doğu’yu adeta kasıp kavuran ve 7 Ekim’den bu yana durmadan devam eden Filistin ile İsrail arasında süre gelen savaş sosyal medya platformu instagramda da yankı uyandırdı.  İsrail’in sivilleri hedef almasıyla tüm dünyayı dehşete düşüren çatışmayla ilgili sosyal medya platformlarında da milyonlarca paylaşım yapılıyor. Ancak Meta çatısı altında bulunan Instagram’ın bu çatışmada taraf olduğunu ima eden bir suçlama geldi. Instagram kullanıcıları, sosyal ağı Filistin’i destekleyen gönderileri kasıtlı olarak sansürlemekle suçluyor.

ARAP MEDYASINDAN “SINIRLI ERİŞİM” SANSÜRÜ

Arap Sosyal Medyayı Geliştirme Merkezi 7amleh sosyal medya izleme grubunun kurucusu ve yöneticisi Nadim Nashif, yüzlerce kişinin benzer sorunları yaşadığını söyledi. 7amleh, platformun sansür uyguladığından şüpheleniyor:

“Maalesef gölge yasaklama, geçen hafta Filistin içeriklerinin susturulup sansürlendiğini gördüğümüz birçok yoldan sadece biri. Bu tip, kriz zamanlarında Meta’nın bir eğilimi ve Filistinlilerin ve müttefiklerinin, Filistin’de devam eden krizle ilgili yayınladıkları içerikte sınırlı erişim yaşandığına dair önemli bir artış gördük.”

İNSTAGRAM META’DAN AÇIKLAMA

Meta tüm bu gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, asla belirli bir topluluğu veya bakış açısını bastırma niyeti olmadığını ancak devam eden çatışmada daha yüksek hacimde içeriğin rapor edilmesi nedeniyle yanlışlıkla kaldırılmış olabileceğini söyledi. Meta ayrıca, birçok profilde “Filistinli” ifadesinin ardından Arapça “Allah’a hamd olsun” ifadesinin birden fazla profilde “Filistinli teröristler” olarak tercüme edildiği bir sorun yüzünden sert tepki alıyordu