Ekonomi

Altın İsrail-Hamas savaşının gölgesinde hızla yükseliyor

Altın fiyatları, Orta Doğu’daki çatışmaların güvenli liman olarak nitelendirilen altına talebi artırması ve Fed’in faiz artırımlarının sona yaklaştığı beklentileriyle yükselişini sürdürüyor.

Altının ons fiyatı, 20 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak 1980 doları aştı. Yurtiçinde ise altının gramı, güne 1.782 lira seviyesinden başladı.

İsrail’in Gazze’ye kara harekatı beklentisi fiyatları yükseltti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın dün Gazze sınırında toplanan askeri birliklere, Filistin bölgesini yakında “içeriden” göreceklerini söylemesi, beklenen bir kara harekatının yaklaştığı algısına yol açtı. Bu açıklamanın ardından altın fiyatları yükselişini hızlandırdı.

Yatırımcılar güvenli liman arayışında

Capital.com Piyasa Analisti Kyle Rodda, “İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir bölgesel krize ve uzayan bir çatışmaya dönüşmesinden korkuluyor. Bu durum nedeniyle yatırımcıların güvenli limanlarda konumlandığını görüyoruz” dedi.

Fitch ve TD Securities’ten altın fiyatlarına ilişkin tahminler

Siyasi ve finansal belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların ilgisini çeken altının ons fiyatı, haftanın ilk dört işlem gününde yüzde 2,4 artış gösterdi.

Fitch, Fed’in 2023’te başka bir faiz artırımına gideceğine dair korkuların azalmasıyla altın fiyatlarının desteklendiğini belirtirken, TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, “Ekonomideki durgunluk Fed’in faiz oranlarını düşürmesine ve altın fiyatların 2 bin 100 doların üzerine çıkmasına yardımcı olacak” dedi.