Gündem

2. El araç alacaklar dikkat! 1 Kasım’da başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen 14. Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Biz sahte ilanlara karşı emlakta ve otomotivde getirdiğimiz sınırlamalarla bunu engelledik. 1 Kasım’da bu yönetmelik yürürlüğe giriyor. Bundan sonra bu ilanlardan ilan siteleri sorumlu olacak, şahıslar sorumlu olacak” dedi.

Buna göre, ikinci el araç satışlarında, ilan verenler, ilan sitelerine kimlik bilgilerini ve aracın satış bedelini bildirmek zorunda olacak. İlan siteleri ise bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek ve sahte ilanları engellemek için gerekli önlemleri alacak.

Düzenleme, ikinci el araç piyasasında sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarını engellemeyi ve piyasanın daha şeffaf bir şekilde işlemesini sağlamayı amaçlıyor.

Kimlikle satış nedir?

Kimlikle satış, ikinci el araç satışlarında, ilan verenin kimlik bilgilerini ve aracın satış bedelini ilan sitesine bildirmesi işlemidir. Bu işlem, sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarını engellemeyi ve piyasanın daha şeffaf bir şekilde işlemesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Kimlikle satış nasıl yapılır?

Kimlikle satış yapmak için, ilan verenin ilan sitesine üye olması ve kimlik bilgilerini ve aracın satış bedelini bildirmesi gerekir. İlan sitesi, bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için gerekli önlemleri alacaktır.

Kimlikle araç satışı ne zaman başlayacak?

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, kimlikle araç satışı 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.