Eğitim

YÖK’ten yurt dışı diplomaları için dil belgesi zorunluluğu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların Türkiye’deki denklik işlemlerinde dil belgesi zorunluluğu getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olup Türkiye’de denklik başvurusu yapan adayların öğrenim gördüğü programın dili inceleme kriterleri arasına alındı.

Buna göre, adayların öğrenim gördüğü programın dilinde Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen sınavlardan Kurul tarafından belirlenen puan/belge ibraz etmesi zorunlu hale getirildi.

İlk 400’lük dilim içerisinde yer alanlar muaf

Yükseköğretime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının en az 3’ünde ilk 400’lük dilim içerisinde yer alan üniversitelerden mezun olanlar bu uygulamadan muaf tutulacak.

Değişiklikle, öğrencilerin öğrenimlerinin gerçekliği ile programın gerektirdiği kazanımların elde edilip edilmediği konusundaki şüphelerin giderilmesi amaçlanıyor.

YÖK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, öğrencinin öğrenim gördüğü programın dilini bilmemesinin, programın gerektirdiği kazanımları edinemediği anlamına geldiğini belirten kaynaklar, bu şekilde mezun olunamayacağını vurguladı.

İş piyasasında rekabeti artıracak

Kaynaklar, bu kazanımları elde edememesine rağmen öğrencinin mezun olmasının, ilgili yükseköğretim kurumunun nitelikli eğitim-öğretim faaliyeti yürütmediğini, düzenlediği diplomaların da herhangi eş değerliğinin olmadığını gösterdiğini belirtti.

YÖK’ün yurt dışı diplomaları için dil belgesi zorunluluğu getirmesi, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların Türkiye’deki denklik işlemlerini daha karmaşık hale getirecek. Ancak düzenlemenin, yurt dışındaki üniversitelerin dil öğretim kalitesini artırması ve yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların Türkiye’deki iş piyasasında daha fazla rekabet etmesini sağlaması bekleniyor.