Ekonomi

Kredi Kartı kullanıcılarına ŞOK FAİZ kararı! Perşembe günü saat 14:00’da her şey değişecek

Türkiye’de borçsuz insanın neredeyse kalmadığı bir ekonomi sebebi ile kredi kartı kullanıcılarına da yeni bir şok geliyor.

Kredi Kartı kullanıcılarına ŞOK FAİZ kararı! Perşembe günü saat 14:00’da her şey değişecek- Düşük faizli ihtiyaç, taşıt ve konut gibi farklı türde kkredi çeken bir çok vatandaş için yeni faiz kararı şoku için gün sayılıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi kararını 26 Ekim Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak ve her şey değişecek.

KREDİ KARTI KULLANAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)’nin ortak faiz artırma kararları hala devam ederken TCMB’nin Politika faizi yüzde 32-35 bandına çıkarsa bunun kredi kartlarına nasıl yansıyacağı konusu gündeme bomba gibi düştü. Faiz yüzde 32.5’e çıkarılırsa referans faiz yüzde 2.94 olacak.

Olası beklenen faiz oranı hesaplamaları ise TCMB’nin ortalama yükselteceği rakam üzerinden konuşulmaya başladı. Buna göre, Kredi kartlarına uygulanan azami faiz için referans faiz oranı esas alınıyor. Referans faiz oranında ise belirleyici olan, politika faiz oranı. Kredi kartı işlemlerinde ve gecikme işlemlerinde uygulanacak faiz de referans faizin üstüne bazı eklemelerle hesaplanıyor. Haziran ayında referans faiz oran yüzde 0.81, kredi kartı faiz oranı yüzde 1.36, gecikme faizi de yüzde 1.66’ydı. Politika faizinin yüzde 30’a çıkmasıyla birlikte referans faiz oranı yüzde 2.71’e yükseldi. Kredi kartlarına uygulanacak olan faiz yüzde 3.26, gecikme faizi yüzde 3.56 oldu. Kredili mevduat hesabı gibi nakit çekimlerdeki faiz ise yüzde 4.02’ye yükseldi.

Son olarak yapılan faiz artırma hesaplamalarına göre Eğer politika faizi yüzde 35 olursa ne olur? Referans faiz yüzde 3.17’ye yükselir. Bu durumda ise kredi kartı faizi yüzde 3.72, kredi kartı gecikme faizi yüzde 4.02 ve kredili mevduat hesaplarından çekilecek nakitlerde ise uygulanacak aylık faiz yüzde 4.48’ye ulaşır.