Genelİzmir Haberleri

İzmir’de depremzedeler için anma töreni düzenlendi

HABER/ Didar Demirci- İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de saat 14.51’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler adına anma töreni düzenledi. Bayraklı’da Halk Konut Projelerinin ilk temelinin atıldığı Dilber Apartmanının önünde düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve depremzedelerin yanı sıra; Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan ve İZDEDA Başkanı Bilal Çoban, Köy-Koop İzmir Başkanı Neptün Soyer ile Büyükşehir bürokratları katıldı.

Dilber Apartmanı Kooperetif Başkanı Elif Keskin, “15 Ocak 2023 tarihinde temelini attığımız inşaatımızı tahminen 6 ay içinde tamamlamayı umut ediyoruz. Zoelandığımız tıkandığımız umudumuzu kaybettiğimiz oldu. Ama biliyorduk ki biz başarırsak diğer kooperatifler de başaracaktı. Belediye şirketlerinin bize verdiği danışmanlık da bu süreçte çok kıymetliydi. Biz depremzedeler çok şanssız bir döneme denk geldik. Pandemi deprem ekonomik kriz derken tutunabildiğimiz tek ekonomik dal emsal artışıdır. Bunun için belediye başkanlarımıza telekkür ederim” sözlerini kaydetti. Öte yandan kredi maliyetlerine dikkat çeken Keskin, “Türkiye’ye örnek olan projelerin içinde olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum” diyerek Halk Konut’ta emeği olan herkese teşekkürlerini sundu.

Çoban: Acılarımız hala çok taze…

İZDEDA Başkanı Bilal Çoban, “Böyle acıların yaşadığı bir günün anma töreninde ne konuşulur bilmiyorum. Ancak hala acılarımız taze. Biz derneğimizi kurduğumuzda kaybettiklerimizin unutulmasına asla müsade etmedik. Bizlere acılarımızı hatırlatan bungünde başka bir şeyden bahsetmek istemesem de Halk Konuttu es geçmek istemiyorum. Bu proje çok kıyöetli ve depremzedeleri bir araya getirmek çok önemli. Bunlar çok kıymetli… Ülkemizde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılıyor ancak bu sürdürülemiyor. Biz Halk Konut’un büyüyerek devam edeceğine inanıyoruz. Umarım İzmirimizi dönüştürürüz” dedi.

Derse: Afetlere her an hazır olunmalı

İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse de, “30 Ekim 2020 depremi önesinde başkanımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Belediyenin bütçesinin binde 1’ini afetlere ayrılması gerekiyor demiştik. Bu sayede çadır almıştık ve 30 Ekim depteminden önce çadır alarak afete hazır bir kent olmanın adımını attık. Hem İzmir depreminde hem de Kahramanmaraş depreminde vatandaşlara faydalı hizmette bulunduk” diye konuştu. Derse, deprem sonrası itfaiyenin çalışmalarına da dikkat çekerek, her an afetlere hazır olmanın önemine vurgu yaptı.

BAŞKAN SANDAL: ÇIĞLIĞIMIZI KAMUYA DUYURAMADIK

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, deprem sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaptıkları çalışmalara ve depremzedelere verilen desteklere dikkat çekti. Sandal, kamunun Bayraklı’ya üvey evlat muamelesi yaptığını ifade ederek, rezerv alandaki konutlara dikkat çekti.

Elazığ depremi ile Bayraklı depremini kıyasladığımızda Bayraklı’ya gelen destekle Elazığ’a gelenin aynı olmadığını belirten Sandal, “Bayraklı üvey evlat mı” dedi. Rezerv alandaki arazi satışlarını onaylamadıklarını, oradaki tüm gelirin de tekrardan depremzedeye sunulması gerektiğini söyleyerek konuşamalarına devam eden Sandal, “Rezerv alanda yapılan 250 konut Gençlik Spor Bakanlığına satıldı. Bugüne kadar ihmal ettiğiniz sorunu depremzedenin hakkından alarak çözmeniz doğru değil” dedi.

Öte yandan depremzedelerin krediye ulaşmadaki zorluğunu hatırlatan Sandal, “Deprem kredi miktarları 2 yıl ödemesiz 0 faizle vatandaşın bu sorununun çözülmesi lazım” dedi. Sandal ayrıca inşaat ruhsatlarıyla ilgili gündeme gelen sorunları da ele alarak, müteahhittin yeterli belgeleri toparlayamamasından kaynaklandığını ve bu nedenle doğacak her sorunun çözümü için kapısını her zaman açık olduğunu söyledi.

BAŞKAN SOYER: ACILARIMIZI DİRENÇLİ ŞEHİRLERLE DİNDİRECEĞİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Bundan 3 yıl önce 6.9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldık, yüreklerimiz yandı. Bu acı hiçbir zaman bitmeyecek, yüreğimizi yakan ateş hiçbir zaman sönmeyecek. Bugüne kadar bu ateşi hafifletmek için yaralarınızı sarmaya devam ettik” dedi. Deprem günü ilk andan itibaren yapılan çalışmaları hatırlatan Başkan Soyer, “Depremde ölmek kader değil, deprem öldürmez. Rant hırsıyla inşa edilen binalar öldürür. Bu ülkede şerhiler küçük bir zümreyi daha da zengşnleştirmek için inşa ediliyor. İzmir’de başlattığımız bir kira bir yuva imecesini 6 Şubat depreminde de başlattık ve 30 binden fazla depremzedemize ulaştık. Bugün ne 30 Ekim’deki ne 6 Şubat’taki yaralarımız kabuk sarmadı. Artık dirençli kentler inşa etmek zorundayız. Depremde insanların ölmediği, evlerin apartmanların yıkılmadığı dirençli bir şehir” sözlerini kaydetti.

Deprem Eylem Planından Halk Konut Projesine kadar bir çok çalışmayı hatırlatan Soyer, “Bize olan güveniniz sürdükçe İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kenti daha güvenilir hale getirecek” mesajını verdi. Son olarak Soyer iktidara seslenerek, “Ey yukarıdakiler duyun sesizimi bizi cezalandırmak için bu halkı cezalandırmayın” dedi.

Törenin ardından Bayraklı Deprem Anıtında dualar okultularak karanfil bırakıldı.