Gündem

Hacizli mallarla ilgili karar Resmi Gazete’de: Yeni düzenleme yarın başlıyor!

Yarından itibaren, muhafazasına artık gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesine ilişkin yeni bir düzenleme uygulamaya konulacak. Bu yeni uygulama ile haciz kararı kaldırılmış ve hala yedieminlerde korunan mallar, kanuni istisnalar dışında öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek.

Yeni düzenlemede, borçlu malı teslim almazsa, rehin hakkı sahiplerine malı alma hakkı verilecek. Ancak verilen haklar kullanılmazsa, bu mallar Türkiye Kızılay Derneği’ne devredilecek. Bu malların elektronik satış süreci ise yarın başlayacak.

Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

İcra ve İflas Kanunu’na eklenen geçici 20. maddeyle, icra hukuku çerçevesinde artık koruma gerekmeyen hacizli malların tasfiyesi, taraf menfaati ve kamu yararı gözetilerek çözüme kavuşturulacak. Bu tebliğ 18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı ve bu doğrultuda uygulama süreci 1 Kasım’da başlayacak.

Bu çerçevede, haciz kararı kaldırılmış olan ve hala yedieminlerde korunan mallar, kanuni istisnalar dışında öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Eğer borçlu malı teslim almazsa, rehin hakkı sahiplerine malı alma hakkı tanınacak.

Alınmayan mallar Kızılay’a

Verilen haklar kullanılmazsa, sicile kayıtlı mallar ve diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirtilen bedel karşılığında MKE A.Ş.’ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilen bedel korunacak ve hak sahiplerine ödenecek.

Söz konu olan mallar, MKE A.Ş.’ye devredilmezse, çürümeye terk edilerek ülke ekonomisine ve çevreye zarar verme riskini önlemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz olarak devredilecek.

Söz konusu malların elektronik satış süreci yarın itibariyle başlayacak.