Ekonomi

2,5 TL’lik madeni paralar 34 yıl sonra geri dönüyor

2.5 TL’lik madeni paralar, 34 yıl önce tedavülden çıkarıldıktan sonra tekrar piyasaya sürülecek. Hazırlıklarını tamamlayan Darphane, 2.5 TL’lik madeni paraları basmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay bekliyor.

Son zamanlarda yaşanan zamlar nedeniyle değerini yitiren madeni paralara bir çözüm olarak, hükümet 2.5 TL’lik madeni paraları basmayı planlıyor. Ayrıca, 1 liralık madeni paraların üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla bu adım atılacak.

1989’da tedavülden kaldırılmıştı

2.5 TL’lik madeni paralar en son olarak 1989 yılında tedavülden kaldırılmıştı. Bu girişimle, piyasadaki bozuk para sorununun kısmen çözülmesi hedefleniyor.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 2 TL’lik madeni paraların basımı için öneri getirmiş, ancak Erdoğan’ın 2.5 TL’lik madeni paranın daha uygun olacağını belirtmesi üzerine Darphane yetkilileri yeni bir çalışma yaparak bu teklifi sunmuş.

2,5 liralar 1989’da tedavülden kaldırılmıştı

Yeni bir Atatürk rölyefi kullanılacak

Yeni 2.5 TL’lik madeni paralarda, Atatürk’ün rölyefinin kullanılması planlanıyor. Ancak Atatürk’ün rölyefi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak basılan 5 TL’lik hatıra paralarda kullanıldığı için 2.5 TL’lik madeni paralar için yeni bir rölyef tasarlanacak.

1 TL’lik madeni paranın basım maliyeti 2 lira 30 kuruşken, 2.5 TL’lik madeni paraların aynı maliyetle basılacağı açıklandı. Bu sayede tasarruf sağlanarak piyasadaki bozuk para sorunu azaltılacak.

1 TL’nin maliyeti düşürüldü

Yetkililer, 1 TL’lik madeni paranın maliyetini düşürmek için gramajını ve maden bileşimini değiştirdiklerini belirtti. Bu çalışma sayesinde 1 TL’nin maliyeti düşürüldü ve tasarruf sağlandı.

Ayrıca, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün Azerbaycan’ın madeni paralarını İstanbul’da basmaya başladığı bilgisi de paylaşıldı.

100.yıla özel basılan 5 TL’ler hatıra olacak

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak basılan 5 TL’lik hatıra paraların ise piyasadaki bozuk para sorununa çözüm olmayacağı ifade edildi. Bu paraların büyük bir kısmının hatıra olarak saklanacağı düşünülüyor.