Ekonomi

Kağıt 5 TL’ler tedavülden mi kalkıyor? Başkan Erkan açıkladı

Ekonomideki olumsuz gelişmelerin bir göstergesi olarak görülen madeni 5 Türk Lirası, Cumhuriyet’in 100. yılı için basılmıştı. Madeni paraların tedavülde kalıp kalmayacağı halk arasında merak konusu oldu. İlgili konuyla ilgili Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan açıklama geldi.

Cumhuriyet’in 100. yılını anmak amacıyla basılan madeni 5 Türk Lirası, Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla tedavüle alınmıştı. Bu gelişmenin ardından, kağıt 5 Türk Lirası’nın tedavülden kaldırılıp kaldırılmayacağı soru işaretleri uyandırdı.

Her ikisi de tedavülde

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Erkan, “Darphane 100 milyon adet 5 TL hatıra parası bastı. Söz konusu madeni paralar aynı zamanda tedavüle girdi. 5 TL madeni paranın tedavüle girmesi, 5 TL kağıt banknotlarının hala tedavülde kalmasına engel teşkil etmez. Hatırlatmak gerekirse, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar, 1 Yeni Türk Lirası madeni paralarla birlikte tedavül ediliyordu” dedi.

Ayrıca, piyasada sıkça dile getirilen 500 TL’lik banknot basımına dair de konuşan Erkan, “500 TL banknotun zorunlu olarak çıkarılması gereken bir durum bulunmamaktadır. Para politikasındaki sıkılaştırma önlemleri nedeniyle emisyon hacmi son dönemde azalmış ve tahminlerin altında kalmıştır” şeklinde konuştu.