İzmir Haberleri

Çeşme’de tarım alanlarının imara açılmasına mahkemeden red

İzmir’in “Kanal İstanbul” olarak anılan, 16 bin hektarlık alanda gerçekleştirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi, ciddi tartışmalara neden olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, 26 Nisan 2022’de bölgedeki yaklaşık 4 bin 800 hektar tarım arazisini tarım dışı kullanıma açma kararı aldı. Bu gelişmenin ardından Ziraat Mühendisleri Odası, projenin vahşi yapılaşma ve rant yaratma potansiyeline karşı dava açtı. İzmir 7. İdare Mahkemesi, bakanlığın kararını iptal ettiğini duyurdu.

Mahkemenin iptal kararında şu görüşler öne çıktı: “Tarım alanlarına yönelik geliştirilen plan kararlarının bütünlüğünü bozacağı görülmüştür. Bu nedenle, alanın tarım dışı kullanımı mümkün olmadığı gibi ‘özel ürün arazisi’ niteliğinde olduğu için imara açılması, toprağın koruma ve kullanma dengesine, kamu yararına uygun değildir. Dava konusu alanın tarım dışı kullanımına izin verilmesine dair işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Bu kararın ardından İzmir Yaşam Alanları platformu, “Bu karar, Çeşme Projesi’nin önünde ciddi bir engel oluşturdu. Biz direnmeye ve kazanmaya devam edeceğiz” şeklinde bir açıklama yaptı.