İZKİTAP’ta konuşan Japon Deprem Uzmanından İzmir için korkutan sözler
Japon deprem uzmanı Joshinori Moriwaki, İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı’nda depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu: “İzmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz ve 6,5 büyüklüğünde bir deprem olabilir. “Moriwaki, depreme hazırlıklı olunması halinde hasarın yüzde 70 azaltılabileceğini vurguladı. Peki, ne gibi önlemler alınmalı?
Joshinori Moriwaki, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri ve Yüksek İnşaat Mühendisi olarak İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen “Depreme hazır mıyız Türkiye?” etkinliğine konuşmacı olarak katıldı.
“Hasar yüzde 70 azaltılabilir””
Depremlerde önlem alındığı sürece, oluşan hasarın yüzde 70 oranında azaltılabileceğini belirten Japon deprem uzmanı Joshinori Moriwaki şunları söyledi: “Türkiye ve Japonya gibi deprem riski taşıyan ülkelerde bir gün deprem olacağı gerçeğiyle yüzleşmeliyiz. Ancak bu depremler fazla hasara neden olmamalı. Fazla hasarın önüne geçmek için hükümetler, belediyeler, şirketler, aileler ve okullar gibi toplumun her kesimi bu duruma hazırlık yapmalı. Yüzde 70 hasar azaltma potansiyeli büyük bir rakam, bu nedenle neden bu hazırlıkları yapmayalım?”
“İzmir’de 6,5 şiddetinde deprem bekliyoruz”
Moriwaki, ayrıca İzmir için 6,5 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini ifade etti ve şunları ekledi: “Özellikle sağlam binalar ve sabitlenmiş eşyalarla birlikte, deprem sonrası hasarın sınırlı olması gerekiyor. Ancak bu, toplumun birlikte hareket etmesi ve hazırlık yapmasıyla mümkün olur.”
Ayrıca, Moriwaki depreme karşı alınabilecek önlemleri şu şekilde açıkladı: “En önemli şey su. İnsanlar suya ne kadar süre dayanabilirler? Eğer su varsa, insanlar 3 gün, 5 gün, 1 hafta, 10 gün, 20 gün veya hatta 1 ay kadar yaşayabilirler. Bu nedenle su temin etmek önemlidir. Deprem sonrasında eğer mahsur kaldıysanız ve yardım gelmiyorsa, düdüğü kullanarak yardım çağırabilirsiniz. Ancak sesiniz birkaç gün içinde kaybolabilir. Bu nedenle, bir süre sonra daha güçlü bir şeyle vurarak ses çıkarmaya çalışmalısınız. Eğer yardım gelmezse, cihazlarınızın sesini duyan kurtarma ekipleri sizi tespit edebilir. Bu tür önlemler hayati öneme sahiptir.”