Gündem

Yayaların kaldırım sorununa Bakanlık el attı! Karar Resmi Gazete’de

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kaldırım ve yürüyüş yollarıyla ilgili yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Bu düzenlemelere göre, kaldırım yüksekliği maksimum 15 santimetre olacak ve en dar sokaklarda bile kaldırım genişliği en az 1,5 metrenin altında olmayacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, açık alanlarda yayaların dolaşacağı cadde, sokaklar, millet bahçeleri, parklar ve rekreasyon alanlarının tasarım ve inşaat kurallarını belirledi.

Yönetmelik Resmi Gazete’de

Bakanlığın açıklamasına göre, yaya yolları, kaldırımlar ve yürüyüş yollarının tasarım kalitesini artırmak amacıyla yapılan mevzuat çalışması sonuçlandı. Bu kapsamda “Yaya Yolları ve Kaldırımların Tasarım Kuralları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni yönetmelikle, şehir trafiğinde güvenli ve rahat yaya hareketinin sağlanması, obeziteye bağlı sağlık sorunlarının önlenmesi ve aktif bir yaşam tarzının teşvik edilmesi hedefleniyor.

Düzenlemeler sayesinde, kaldırım ve yaya yollarının inşa edilmeden önce projelendirilmesi gerekecek, bu da hatalı uygulamaların önüne geçilmesine ve uygulama kalitesinin artırılmasına yardımcı olacaktır.

Engelli vatandaşlar da düşünüldü

Yeni kuralların uygulanmasıyla, yaya hareket alanları daha erişilebilir hale gelecek, kaldırımlarda engeller ve engellerin önüne geçilerek yayanın güvenli ve kesintisiz yürüyüşü sağlanacak.

Kaldırım ve yaya yollarının fiziksel özellikleri de yönetmelikle belirlendi. Örneğin, kaldırım yüksekliği hiçbir şekilde 15 santimetreyi aşmayacak. Kaldırım genişlikleri bölgenin kullanım amacına ve imar planındaki yol genişliğine göre belirlenecek. En dar sokaklarda dahi asgari net yürüme alanı genişliği 1,5 metreden az olmayacak, toplam kaldırım genişliği ise en az 2 metre 25 santimetre olacak.

1 Temmuz 2024’te başlayacak

Yönetmelik, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren imar planı olan bölgelerde yeni inşa edilecek veya yenilenecek kaldırım ve yaya yollarında uygulanacak. Bu yeni düzenlemeler, yayaların şehir içinde daha güvenli ve konforlu bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak.