Bilim

İşte şimdi yandık! Bilim insanları zihin okuma cihazı geliştirdi

Bilim insanları, Duke Üniversitesi’nde geliştirilen bir beyin implantı sayesinde kullanıcıların yalnızca düşüncelerini kullanarak iletişim kurmalarını sağlayabileceklerini açıkladı. Bu konuşma protezi, beyin sinyallerini kelimelere çevirebiliyor ve diğer benzer cihazlara göre daha hızlı ve kullanışlı olduğu iddia ediliyor.

Nörolojik bozukluklardan mustarip kişilerin hayatlarını değiştirebileceği belirtilen bu teknoloji, ALS veya locked-in sendromu gibi konuşma yeteneklerini bozabilecek zayıflatıcı motor bozukluklardan mustarip birçok hastaya yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, özel tasarlanmış 256 mikroskobik beyin sensörünü posta pulu büyüklüğünde tıbbi sınıf bir plastik parçasına yerleştirmeyi başardı ve bu sensörler, tümör aldırmak gibi ilgisiz durumlar için beyin ameliyatı geçiren hastalar üzerinde test edildi. Sadece 90 saniyelik sözlü veriyle, sinirsel aktiviteyi kelimelere dönüştürmek için bir yapay zeka algoritması kullanıldı.

Projenin devamı için hibe aldılar

Ekip, teknolojiyi geliştirerek hızını artırmayı ve kablosuz hale getirmeyi planlıyor ve bunun için Ulusal Sağlık Enstitülerinden 2,4 milyon dolarlık bir hibe aldı. Profesör Cogan, “Hareket edebileceksiniz ve bir elektrik prizine bağlı olmak zorunda kalmayacaksınız ki bu gerçekten heyecan verici” dedi.

Duke Beyin Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Jonathan Viventi ise şunları ekledi:

“Hala doğal konuşmadan çok daha yavaş olduğu noktadayız ancak oraya ulaşabileceğimiz gidişatı görebiliyoruz.”

Araştırma, Nature Communications akademik dergisinde yayınlanan “High-resolution neural recordings improve the accuracy of speech decoding” (Yüksek çözünürlüklü nöral kayıtlar konuşma çözümlemenin doğruluğunu artırıyor) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.