Ekonomi

Kredi kartı kullanımı ve ‘zombi şirketler’: Endişe veren ekonomik senaryo

Son zamanlarda kredi kartı kullanımındaki artış, özellikle market ve eğitim harcamalarında yaşanan yükselişle dikkat çekiyor. Ekonomist Erdal Özel, ülke genelinde herkesin ortalama olarak 4-5 kredi kartına sahip olduğunu belirtti. Bu durumu, insanların paraya erişim zorluğu yaşayıp kredi kartlarıyla alışveriş yapmaya yönlendiği şeklinde açıkladı.

Özel, “zombi şirketler” kavramının ülke gündemine girmeye başladığını iddia etti. Bu şirketlerin ömürlerinin sonuna yaklaştığını ve kredi kullanarak faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Aynı zamanda, seçim sonrasında hem şirketlerin hem de bireylerin zorlu bir senaryoyla karşılaşabileceğini, “tufan” benzetmesiyle vurguladı.

Kart kullanımı 3 katına çıktı

Kredi kartı sayısındaki artış ve özellikle market alışverişlerinde Mart ayında 77 milyar olan harcama miktarının Eylül ayında 113 milyara yükselmesi dikkat çekici. Benzer şekilde, eğitim harcamalarındaki kredi kartı kullanımı üç katına çıkmış durumda. Bu durum, insanların paraya ulaşmada zorluk çektiğini ve kredi kartlarıyla alışveriş yapmaya mecbur kaldıklarını gösteriyor. Özel, sabit gelire sahip insanların maaşlarının enflasyon karşısında artmamasının da kredi kartı kullanımını artırdığını belirtti.

Bu durum, gelecekte şirketlerin iflas etmesi ve işsizlik oranlarının yükselmesi gibi riskleri beraberinde getirebilir. Yerel seçimlerin kritik bir dönem olduğunu belirten Özel, seçim sonrası için ekonomik olarak zorlu bir sürecin başlayabileceği uyarısında bulundu.

Kredi kartı sayısında büyük artış

Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı şu an için 112 milyon. Bunun anlamı Türkiye’de her kişinin cebine ortalama 4-5 kredi kartı var demektir. İnsanların kredi kartıyla hayatlarını sürdürdüğü bir dönemdeyiz. Mart ayında bu sayı 104 milyondu.

Mart ayında market alışverişi 77 milyarken, eylül ayında bu rakam 113 milyara çıkmış. Eğitimde de kredi kartı harcamaları neredeyse 3 katına çıkmış durumda.

Yani insanlar artık paraya ulaşamıyorlar, ceplerindeki kredi kartlarıyla alışveriş yapıyorlar. Durumlar daha da zorlaşacak”