Ekonomi

Kredi kartı faizleri birçok sektörü olumsuz etkiledi! Esnaf isyanda

Kredi kartı faizlerindeki yükselme, çeşitli sektörleri olumsuz etkiledi. Seçim öncesinde düşük tutulan kredi kartı faizleri, seçim sonrasında arttı, bu da perakende satışlarını olumsuz etkiledi. Elektrikli ev aletleri, mobilya ve akaryakıt satışlarında yaşanan sert düşüş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yansıdı. Sektör temsilcilerine göre, bu düşüş eğilimi 2024’ün ilk yarısına kadar devam edebilir.

Ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürmek amacıyla kredi ve kredi kartı faizlerini artırınca, birçok sektörde satışlar düştü. Ağustos ayında perakende satışlar, aylık bazda yüzde 4,7 azalarak Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana en sert daralmayı gördü. Dün açıklanan verilere göre, eylül ayında perakende satış hacmi yüzde 0,7 daha azaldı ve satışlardaki daralma devam etti.

En çok bilgisayar satışları etkilendi

Bu daralmada bilgisayar, bilgisayar donanımı ve yazılımları ile kitap satışları öne çıkarken, elektrikli ev aletleri, mobilya ve akaryakıt satışları da etkilendi. Ağustos ayında aylık bazda yüzde 3 azalan bilgisayar ve kitap satışları, eylülde yüzde 3,5 daha fazla düşerek son üç ayın en hızlı düşüşünü yaşadı. Elektrikli ev aletleri ve mobilya satışları eylülde aylık bazda yüzde 2,5 geriledi ve bu satışlardaki yıllık büyüme 5,4 puan azaldı.

Akaryakıt satışları eylülde aylık yüzde 0,1 arttı, ancak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azaldı. Böylece, akaryakıt satışlarında son bir yılın en sert düşüşü yaşandı. Akaryakıt satışları, Ekim 2022’den bu yana 11 ay boyunca artarken, 2023 Ağustos’unda ilk kez düşüş gösterdi.

Enflasyonu düşürmeye çalışırken…

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, enflasyonu düşürmek amacıyla alınan önlemlerin talebi azalttığını ve tüketimi düşürdüğünü belirtti. Tunaoğlu’na göre, satışlardaki düşüşün nedeni bu durumdur.

Satışlar düşmeye devam edecek

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı da yüksek kredi kartı faizlerinin satışlarda yavaşlamaya neden olduğuna dikkat çekti. Balcı, vatandaşların zam endişesiyle önceki aylarda alım yaptığını ve bu nedenle birkaç ay daha satışların düşmeye devam etmesini beklediklerini söyledi.

Tunaoğlu ayrıca, sektör temsilcilerinin satışlardaki düşüşün 2024’ün ilk yarısına kadar devam edeceğini öngördüğünü ve buna yönelik planlar yaptığını ifade etti.