Teknoloji

Bill Gates yapay zekaya ‘aptal’ dedi

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın geleceğine dair heyecan verici öngörülerde bulundu. Gates, “Beş yıl sonra herkesin yapay zekalı kişisel asistanı olacak. Yapay zeka şimdilik çok aptal” ifadelerini kullandı.

Gates, “Yapay zeka şu an için çok aptal, ancak beş yıl içinde herkesin yapay zekalı kişisel asistanı olacak” şeklinde konuştu. Teknoloji ve yapay zekanın geleceği hakkındaki bu tahminler, Gates’in “Gates Notes” adlı blogunda paylaşıldı.

Milyarder iş insanı, yapay zekanın insanların bilgisayar kullanım alışkanlıklarını kökten değiştireceğini savundu. Farklı görevler için farklı uygulamalar kullanmak yerine, kullanıcıların akıllı cihazlarına ne yapmak istediklerini söylemelerinin yeterli olacağını belirtti.

Bilgisayar programları tarihe karışacak

Gates’e göre, yapay zeka yazılım dünyasını altüst edecek ve bilgisayar programları ile uygulamaların tarihe karışacağını öne sürdü. Yapay zekalı asistanlar, kullanıcıları tanıyarak alışkanlıklarını ve yaşamlarını analiz edecek, önerilerde bulunacak, tatil planları yapacak ve hatta ameliyat olan bir arkadaşa çiçek gönderme gibi görevleri yerine getirebilecekler.

Gates, yapay zekanın sağlıktan eğitime, üretkenlikten eğlence ve alışverişe kadar hayatın farklı alanlarında devrim niteliğinde değişikliklere yol açacağını savundu. Metin bazlı yapay zekalı sohbet robotları, Gates’e göre, bu devrimin ilk adımını oluşturuyor.

Herkesin kişisel asistanı olacak

Dijital kişisel asistan fikri üzerinde 30 yıldır çalıştığını belirten Gates, teknolojinin gelişmesiyle bu hayalinin yakın gelecekte gerçekleşebileceğine inanıyor. Ancak, Gates’in bu vizyonu, kişisel verilerin yapay zekaya açılmasıyla ilgili özel yaşamın ihlali tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Gates, muazzam miktarda verinin nasıl işleneceği sorusunun hala yanıtlanmadığına dikkat çekiyor.