Ekonomi

Dolar/TL yeni zirveyle güne başladı: TL yıl başından beri yüzde 34.7 değer kaybetti

Bu sabah Dolar/TL, 28.65 civarında güne başladı. Yıl başından bu yana Türk Lirası, dolara karşı yüzde 34.7 oranında değer kaybetti.

Dolar/TL’deki günlük sınırlı yükseliş eğilimi devam ederken, bugün ekim ayı bütçe gerçekleşmeleri ve küresel piyasalardaki gelişmeler takip edilecek. ABD’de beklentilerin altında gelen enflasyon verileri küresel risk iştahını artırırken, ABD ÜFE verileri de önemli bir konu olarak öne çıkıyor.

Siyasi gelişmeler takip ediliyor

Piyasalarda iç siyasi gelişmeler ve yargı bağımsızlığı endişeleri de takip ediliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi ile ilgili açıklamaları ve TBMM’de yapılacak AKP grup toplantısı bu bağlamda önemli gelişmeler arasında.

Hazine, kasım ayı borçlanma programını dün gerçekleştirdiği iki borçlanma ile tamamladı. Hazine’nin gerçekleştirdiği ihaleler, kamu kontrolünden serbest piyasaya doğru bir adım olduğunu gösterdi. Yabancı yatırımcılar, Türk Lirası cinsi tahvillerin gelecek yıl büyük ilgi göreceğini öngörüyor.

Dolar/TL’de yaşanan bu hareketlilikte, TL’nin yıl başından bu yana yüzde 34.7 oranında değer kaybetmesi etkili oldu. Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) ise jeopolitik endişelerle 425 baz puana kadar yükseldikten sonra düşüşe geçti ve son olarak 370/375 baz puanda tamamlandı.

Haftanın geri kalanında iç gündemde TCMB Finansal İstikrar Raporu yarın, piyasa katılımcıları anketi ise cuma günü önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.