Ekonomi

Euro Türk Lirası karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı

Döviz piyasalarında son günlerde yaşanan gelişmelerle birlikte Euro, Türk Lirası karşısında tüm zamanların rekorunu kırarak 31,19 seviyesinden işlem gördü. Aynı zamanda, Dolar/TL ise güne 28,65 civarında başladı.

ABD’de beklentilerin altında gelen enflasyon verileri küresel risk iştahını artırarak döviz piyasalarında etkili oldu. Piyasalarda, iç siyasi gelişmeler ve yargı bağımsızlığı endişeleri de geçen haftadan beri yakından takip ediliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi hakkındaki açıklamaları ve TBMM’de yapılacak AKP grup toplantısı da iç gündemi belirliyor. Öte yandan, Hazine, dün gerçekleştirdiği iki borçlanma ile kasım ayı programını tamamladı. Kasım ayında öngörülen 78 milyar TL borçlanma miktarına yakın bir şekilde gerçekleşen ihaleler, tahvil bono piyasasının kamudan serbest piyasaya doğru ilerlediğini gösterdi.

TL tahvil piyasasının ilgi görmesi bekleniyor

Geçen altı ayda yabancı payındaki düşüşe rağmen gösterge tahvilin bileşik getirisi 33 puandan fazla arttı. Türkiye’nin TL cinsi tahvillerinin gelecek yıl gelişmekte olan ülkelerdeki lokal para birimi tahvilleri arasında en iyi performansı göstereceği öngörülüyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve Türkiye’nin kredi iflas takası primindeki değişimler, önümüzdeki günlerde TCMB Finansal İstikrar Raporu ve piyasa katılımcıları anketi ile birlikte yakından izlenecek.