Bilim

Şaşırtan araştırma: Dilbilgisi hataları insanlarda fizyolojik stres yaratıyor

Birmingham Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, dilbilgisi hatalarına maruz kalmak insanlarda stres ve fiziksel acıya neden olabiliyor.

Araştırmacılar, dilbilgisi hatalarının katılımcıların otonom sinir sistemi üzerinde nasıl etkilediğini inceledi. Katılımcılara dilbilgisi hataları içeren ve içermeyen konuşma örnekleri dinletildi ve kalp atış hızları ölçüldü. Dilbilgisi hataları içeren örnekler dinlendiğinde katılımcıların kalp atışlarının daha düzenli hale geldiği ve bu durumun stresle ilişkilendirildiği tespit edildi.

Beklenenden daha fazla etki yaratıyor

Araştırmanın başındaki bilim insanı Dagmar Divjak, bu çalışmanın dilbilgisi ve otonom sinir sistemi arasındaki karmaşık ilişkinin yeni bir boyutunu ortaya koyduğunu belirtti. Gramer hatalarının, otonom sinir sistemi üzerinde beklenenden daha fazla etki yarattığına dikkat çekildi. Çalışma, dilbilgisi hatalarının duyulduğunda kalp atış hızının düzenlendiğini ve bu durumun stresle bağlantılı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, dilbilgisi hatalarının, insanların bilinçdışında bilişsel taleplere nasıl yanıt verdiğini anlamak adına önemli bir bulgu olduğunu düşünüyor. Bu çalışma, dil bilgisinin bilinçli olarak düşünülmeden ne kadar anlaşıldığını anlamak için bir pencere açabilecek bir başlangıç noktası olarak görülüyor.