Gündem

Sivrisinekler hala kış uykusuna geçmedi: Gelecek yaz çok fazla olacaklar

“Böcek Profesörü,” Kasım ayının başında kış uykusuna geçmesi ve soğuktan ölmesi gereken sivrisineklerin, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle kış uykusuna geçmediğini, hatta kan emmeye devam ettikleri konusunda uyarıda bulundu.

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu durumun gelecek bahar ve yaz dönemi için sıkıntı yaratabileceğini belirterek, “Hala kan emmeye ve yumurtlamaya devam ediyorlar. Bu, gelecek yılın sıkıntılı geçeceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Sadece ilaçlama yeterli olmayabilir. Evinizde ve etrafında su birikintilerini kontrol edip üzerlerini kapatmanız gerekiyor” dedi.

Sebebi iklim değişikliği

İklim değişikliğinin hayvanların yaşam şekillerini etkilediğini belirten Çetin, özellikle sivrisinek popülasyonunun kış aylarında da etkisini sürdürdüğünü ifade etti. Normalde kasım ayının başında kış uykusuna geçmesi gereken sivrisineklerin, sıcak hava nedeniyle bu durumu yaşamadığını ve özellikle kıyı kesimlerde soğuk hava dalgası olmaması sebebiyle ölmediklerini aktardı.

Çetin, iklim değişikliğinin sivrisinek popülasyonunu artırdığını söylerken, kış aylarında sivrisineklerle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Belediyenin mücadelesinin yeterli olmayacağını belirten Çetin, vatandaşların evlerinin çevresindeki su birikintilerine dikkat etmeleri gerektiğini ve bu birikintilerin üzerini kapatmaları gerektiğini ifade etti.