Gündem

İsrail ve Hamas esir takasında anlaştı: Savaş 4 günlük ateşkesin ardından devam edecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, beklenen esir takası açıklamasını yaparak rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılacağını duyurdu. Ancak Netanyahu, Hamas ile savaşa devam edileceğini vurguladı.

Sabah saatlerinde yapılan basın açıklamasında, İsrail hükümeti tarafından kabul edilen esir takası anlaşması ve 4 günlük geçici ateşkes kararı da duyuruldu. ABD Başkanı Joe Biden’ın da bu süreçte yardımcı olduğu belirtildi.

Savaş devam edecek

Netanyahu, ordunun da anlaşmaya destek verdiğini belirterek savaşın devam edeceğini ve hedeflere ulaşana kadar devam edeceklerini ifade etti. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da anlaşmanın tüm rehinelerin serbest bırakılması için bir ilk adım olduğunu söyledi.

4 günlük geçici ateşkes

Hamas ise yapılan anlaşma çerçevesinde 4 günlük geçici ateşkes ilan edileceğini, bu süre içinde 50 İsrailli esir karşılığında 150 Filistinli esirin serbest bırakılacağını açıkladı. Ayrıca, bu süreçte Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce TIR’ın gireceği ve hava trafiğinin belirli saatlerde durdurulacağı ifade edildi.

Katar yönetimi, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın başlama zamanının 24 saat içinde duyurulacağını açıkladı.

Bu süreçte, Filistin İslami Cihad Örgütü, İsrailli bir rehinenin öldüğünü duyurdu ve önceki insani sebeplerle bırakılma isteğine rağmen İsrail’in oyalama sonucu rehinenin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Esir takası Perşembe günü başlayacak

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun anlaşmayı kabul ettiğini ve bu süreçte ordu güçlerini yeniden organize etmek için kullanabileceğini duyurdu. Esirlerin serbest bırakılmasına dair sürecin perşembe günü başlayacağı belirtilirken, İsrail’in 5 aşamalı bir süreç planladığı bildirildi.

7 bin Filistinli esir

Hamas’ın elinde 219 İsrailli rehine bulunduğu belirtilirken, İsrail hapishanelerinde 2000’den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.