Ekonomi

Maliye Bakanlığı bankaların enflasyon muhasebesi talebini reddetti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankacılık sektörünün enflasyon muhasebesine dahil olma talebini, 80 milyar liralık vergi geliri kaybını gerekçe göstererek reddetti.

İki bankacılık kaynağına göre, sektör, enflasyon muhasebesinin dışında kalmamak için Hazine’den talepte bulundu, ancak taleplerine olumlu yanıt alamadı.

Türkiye’de son iki yılda yüzde 85’in üzerine çıkan yüksek enflasyon sonrasında uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.

Enflasyon düzeltmesine yıl sonunda geçilecek

Ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yıl sonunda geçilecek ve 2024-2026 yıllarında geçerli olacak Hazine, 2027’den itibaren enflasyon muhasebesine ihtiyaç kalmayacağını öngörüyor.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen ay finans sektörünü hariç tutarak enflasyon muhasebesine geçmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Kendi bilançolarına göre muhasebe yapmak istiyorlar

Bankalar, yüksek enflasyon karşısında “gerçek olmayan” kârlar üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanmasını istemişlerdi.

Bankaların enflasyon muhasebesi uygulaması durumunda, hesaplanan 70-80 milyar TL arasında vergi kaybı, bankaların uygulamaya dahil edilmemesinin ana nedeni olarak görülüyor.

Bir bankacılık kaynağı, “Enflasyon muhasebesine diğer sektörler gibi 2024’te geçilmesi için Hazine’den talepte bulunduk ancak; vergi gelir kaybı nedeniyle olumlu yanıt alamadık” dedi ve Hazine’nin sektöre ’70 milyar liralık vergiden vazgeçmeyi gözardı edemeyiz. Bu yüzden bankaların enflasyon muhasebesini uygulamasının mümkünatı yok’ yanıtını verdiğini söyledi.

Başka bir kaynak da 78 milyar TL civarında hesaplanan vergi geliri kaybının finans sektörünün enflasyon muhasebesine geçmemesi yönündeki kararın ana nedeni olarak ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

2022’de tarihi karlar açıkladılar

Ekim 2022’de enflasyon yüzde 85’i aşarken, Türk bankacılık sektörü tarihi kârlar açıklamış ve 2022 sonunda sektörün net kârı yüzde 366 artışla 433.46 milyar liraya çıkmıştı.

Hazine daha önce Reuters’a yaptığı açıklamada Orta Vadeli Programdaki enflasyon tahminleri dikkate alındığında, enflasyon düzeltmesinin 2024-2026 yıllarında yapılacağı sonucunun ortaya çıktığı, 2027’den itibaren ise gerekli şartların oluşmayacağı ve düzeltme yapılmayacağının tahmin edildiği ifade etmişti.