Dünya

Arkeologlar Çin’in ilk imparatorunun mezarına girmekten korkuyor

Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang’ın 2200 yıllık mezarına girmek, arkeologları korkutuyor. 1974 yılında Çin’de çiftçiler tarafından keşfedilen mezarın içerisinde ölüm tuzakları ve öldürücü miktarda civa bulunduğu biliniyor. 60 kilometrekare büyüklüğündeki alanda yapılan incelemeler, antik silahlar, askerler ve birçok olağanüstü parçanın meydana çıktığını gösterdi.

Ancak, arkeologların hala mezarın ana odasına girmekten kaçındığı ifade ediliyor. Qin Shi Huang’ın ölümsüzlük iksiri arayışında olan imparatorun mezarının yakınına girmek için yapılan girişimlere rağmen, uzmanlar hala mezarın çevresindeki tuzaklardan dolayı bu adımı atmaktan kaçınıyorlar.

Bubi tuzakları ve ölümcül derecede civa bulundu

Arkeologların çekinmelerinin bir nedeni, ‘Çin tarihinin babası’ olarak bilinen Sima Qian’ın bölgede yaptığı araştırmalardan kaynaklanıyor. Sima Qian’ın raporlarına göre, mezar etrafındaki tuzaklara ek olarak ölümcül seviyede civa bulunuyordu.

Ayrıca, tarih kitabı The Shiji’de, mezarın içine girmeye çalışanları karşılayacak otomatik yaylı silahların varlığına dair uyarılar bulunuyor. 2020’de mezarın içine girmeye çalışan arkeologlar, bölgede anormal seviyede yüksek civa bulunduğunu teyit etti.

İmparator civa nedeniyle ölmüş

Tarihçilere göre, imparatorun civa nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor. Yapılan daha sonraki araştırmalarda, 49 yaşında ölen imparatorun içkilerinde yoğun miktarda civa bulunduğu ortaya çıktı.

Havayla temas eden heykeller hemen bozuluyor

Bubi tuzaklarına ek olarak, mezarın içine girmenin diğer zorlukları da bulunuyor. Tuzaklar aşılsa ve güvenli bir ortam sağlansa bile, hava ile temas edildiğinde 2000 yıllık heykellerin kaplamalarının 4 dakika içinde döküldüğü belirtiliyor.