Ekonomi

Tiryakileri üzecek haber: Bu ay içinde yüzde 10 zamlanan kahveye yeni zam yolda

Brezilya’da yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklık, kahve rekoltelerinde endişe yaratırken, kahve fiyatlarının 2 doları aşabileceği belirtiliyor.

Soğuk kış günlerinde sıcak içecek tüketiminin maliyetinin arttığı bu günlerde, tarımsal emtia piyasalarında jeopolitik gerginlik ve kuraklık etkisiyle fiyatlar yükselişe geçti. Kahve, kakao ve çay gibi emtialarda bu ay içinde fiyatlarda en büyük hareketlilik yaşandı ve yurtdışı piyasalarda bu üç emtianın fiyatı son bir ayda yüzde 10’dan fazla arttı.

5 ayın en yüksek seviyelerinde

Arabica kahve vadeli işlemleri, Brezilya’daki kuraklık ve aşırı sıcaklık endişeleri nedeniyle gelecekteki kahve rekoltelerine dair artan endişelerle 5 ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. ICE’de fiyatlar pound başına 1.79 dolar civarında seyrediyor, ancak bu fiyatların 2 doları aşabileceği öngörülüyor. Brezilya’nın Mina Gerais bölgesindeki kuraklık endişelerini güçlendiren Somar Meteorologia, bölgenin tarihsel ortalamanın sadece yüzde 12’si kadar yağış aldığını bildirdi. Ayrıca, ICE Arabica kahvesi stoklarındaki düşüş de fiyatları desteklemeye devam ediyor.

12 ay içinde yüzde 200 zam

Fiyatlardaki artışın devam etmesi beklenirken, Trading Economics’in küresel makro modelleme ve analist beklentilerine göre kahve fiyatlarının bu çeyreğin sonunda 183.94 dolar/pound seviyesinde işlem görmesi öngörülüyor. İleriye dönük olarak ise 12 ay içinde fiyatların yeniden 200.77 seviyesine ulaşması tahmin ediliyor. Kahve tutkunları, bu gelişmelerin fiyatlar üzerindeki olası etkilerine karşı dikkatli olmalı.