Muğla Seydikemer’de geleneksel defne yağı üretimi: Litresi 2 bin liraya satılıyor
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde, dağlardan toplanan defne meyveleriyle geleneksel yöntemlerle yağ üreten kadınlar, aile ekonomilerine olumlu bir etki sağlıyor. Dodurga Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, sabah erken saatlerde dağlarda yetişen defne meyvelerini topluyor.
Bu meyveler, çöplerinden ayrıştırılarak kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Ardından çıkan defne yağı posası ayıklanarak şişeleniyor.
78 yaşındaki Meliha Mete, defne yağı üretimini küçük yaşlarda öğrendiğini belirtiyor ve bu işin zahmetli olduğunu ifade ediyor. Mete, “Artık yapan çok az kaldı. Mahallede birkaç kişi defne yağı çıkarıyor.” diyor. Genellikle vücut ağrıları için kullandıkları yağı çıkarmak için günde 10-15 kilogram defne meyvesi topladıklarını söylüyor.
53 yaşındaki Bediha Mete ise defne yağının ağrılara iyi geldiğini ve ailecek sabahları erken saatlerde defne meyvesi topladıklarını paylaşıyor. Aile ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla defne yağını sattıklarını belirten Mete, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden gelen turistlerin de bu yağı satın aldıklarını ifade ediyor.
Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise bölgede yılda yaklaşık 200 ton yaş defne yaprağı satışı yapıldığını söylüyor.
Defne yağı üretiminin yılda ortalama 100 litre civarında olduğunu belirten Gümüş, bu yağın litre fiyatının 1500-2000 lira arasında değiştiğini aktarıyor.