Ekonomi

Bitcoin olumlu FED sinyalleri sonucu son 8 ayın zirvesinde

Kripto piyasası, Federal Rezerv’den (Fed) gelen olumlu haberlerin ve Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) onayı beklentilerinin etkisiyle bu hafta yükselişe geçti. Goldman Sachs’ın iyimser bir raporunun da katkısıyla Bitcoin, Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalarda faiz indirimi konusunun erken olduğu ve daha fazla faiz artışı olabileceği yönündeki söylemler, kripto piyasasında olumlu bir hava oluşturdu. Ayrıca, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Grayscale’in Bitcoin ETF başvurusunu ocak ayında onaylayabileceği yönündeki haberler, Bitcoin’in yüzde 3’lük bir artışla 39 bin dolara kadar çıkmasına neden oldu.

Yılbaşından beri yüzde 133 değer kazandı

Bitcoin’in yıl başından bu yana yaşadığı yüzde 133’lük değer artışı, 2023’ün sonuna yaklaşılırken, kripto para takipçileri tarafından yakından izleniyor. Şu anda 39 bin 800 dolarda işlem gören Bitcoin, 40 bin dolar seviyesini aşıp aşmayacağı konusunda belirsizlik yaratıyor.

Kripto piyasasındaki yükselişte ETF onayı beklentilerinin yanı sıra Fed’in faiz konusundaki sinyallerinin de etkili olduğu belirtiliyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi konusunda erken olduğunu belirtmesi ve diğer Fed yetkililerinin benzer yönde açıklamalar yapması, riskli varlıklara olan ilgiyi artırdı.

Diğer kripto paralar da bu rüzgardan faydalandı

Bitcoin’in yanı sıra diğer önemli kripto paralar da bu yükselişten etkilendi. Ethereum yüzde 3, Ripple yüzde 0,88, Solana yüzde 2, Cardano yüzde 1,3 ve Dogecoin yüzde 1 oranında artış yaşadı.

Analistler, 2024’e yaklaşırken Fed’in faiz politikasındaki belirsizliklerin ve dünya genelindeki merkez bankalarının sıkılaşma döngüsüne katılmasının, Bitcoin için olumlu bir likidite ortamı sağlayabileceğini düşünüyor. Bu durum, Bitcoin’in gelecekteki değer artışlarına destek olabilir.