İzmir HaberleriPolitika

CHP Menemen aday adayından Türkiye’ye model olacak proje

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Menemen Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Kemal Sönmez, belediye başkan adayı olması ve seçilmesi durumunda ilçede hayata geçireceği projelerini anlattı. Tarımsal üretim potansiyeli ile göze çarpan Menemen için hazırladığı projeyi anlatan Sönmez, “Türkiye’ye model olacak” dedi.
Tarımdaki en büyük sorunlardan birinin üretimdeki işgücünün her geçen gün kaybedilmesi olduğunu dile getiren Sönmez, “İlk etapta bizim sektörü terk eden, köyünü terk eden, bir askeri ücretle geçimimi sağlayayım diye şehre göç eden insanlarımız var. Köyü terk ediyor, köydeki evini kiraya veremez, boş bırakıyor. Şehre gidip kendisi bir iş bulup, eşi bir iş bulup iki asgari ücretle geçinmenin derdine bakıyor. Kiraların bu kadar yükseldiği, ev masraflarının bu kadar arttığı bir dönemde iki maaş da olsa geçinmek çok zor. Bu noktada biz ne yapacağız, ata ocağını terk eden arkadaşlarımızı, yanlış anlamayın, traktörü var, yem karması var, süt sağım sistemleri var, çatısı üzerinde ahırı var ama içinde hayvanı yok. Biz belediyeye hiç bir külfeti olmadan, ön ayak olacağız, damlarını hayvanla dolduracağız, hatırı sayılır, 10’ar tane gebe düve şeklinde ve bedelsiz olacak. Nasıl ödeyecek, bize 2 yıl sonra başlamak şartıyla, bize her yıl 2 tane gebe güve vermek suretiyle, her yıl iade edecek, ilk etapta 100 pilot aile, 2 yıl sonra geriye dönüş başladığında 200 gebe düve geri dönecek onlar yeniden 20 aileye verilecek. Döngü sürekli böyle devam edecek. Böylece 5 yılda 500 aile köyüne dönerek hayvancılık yapmaya başlayacak” diye konuştu.

“KOOPERATİFLE ALIM GARANTİSİ VERECEĞİZ”

Proje kapsamında kurulacak tarımsal kalkınma kooperatifi ile hayvanlardan elde edilen sütlerin alım garantisi olacağını ve aynı zamanda o hayvanların yem başta olmak üzere bir çok ihtiyacının karşılanacağını belirten Sönmez, “Kurduğumuz tarımsal kalkınma kooperatifi sütünü alcak, yemini verecek, tüm ihtiyaçlarını karşılayacak. Veteriner ve ziraat mühendisi desteği sağlanacak. Hayvancılık yapacak arkadaşlarımızın hiç bir korkusu kalmayacak” dedi.

“SADECE 100 MİLYON TL İLE BU PROJE HAYATA GEÇECEK”

Projeyle birlikte terk edilen ahırların, çiftliklerin yeniden canlandırılacağını ve böylece mutlu aileler yaratılacağını aktaran Sönmez, proje sayesinde köyden kente göçü tersine çevireceklerini de ifade etti. Sönmez, “Bu yaptığımız kalkınma ahırları çiftlikleri canlandıracak, mutlu aileler yaratacak ve şehirden köye dönüşü sağlayacak. Menemenimizin ekonomisi de canlanacak. Hem istihdam hem mutlu insanlar hem mutlu esnaflar hem de çok büyük katma değer Menemen için… Bunu sadece 100 milyon TL yatırımla başlatacağız. Projenin kaynağını da Menemen’deki sanayicilerimizden temin edeceğiz. Emin olun şu anda bu projeye 5 milyon TL’yi hemen verecek sanayicilerimiz var. Vakti geldiğinde de ben bu hayvanın silajını da yemini de temin edeceğim. Sütünü biz alacağız, hayvan hastalındı mı sigortalı olacak. Aile hayvancılığı yapan 180 işletme kaldı, 200 bin dönüm sulak arazisi olan Menemen’de 180 hayvancı kaldı. Bizim yapacağımız proje ile 5 yılın sonunda 500’e yakın hayvancımız olacak. Menemen’de bugün üretilen sütün tonu 13-14 tonu geçmiyorken, bizim projemizle ilk yıldan günde 20 ton süt üretilecek. Menemen’in 14-15 bin hanesine biyogazdan elektrik sağlayacağız” diye konuştu.