Sağlık

Çikolatanın bir faydası daha ortaya çıktı: Ancak doğru çikolatayı yemeniz gerekiyor

Yapılan bir araştırma, çikolata tüketiminin demans riski yüksek olan bireylerde bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ortaya koyuyor. ABD’li bilim insanları, kakao ekstraktının genel bilişsel işlevi ve epizodik belleği (belirli bir olayın anılarını) geliştirebileceğini inceledi.

Mass General Brigham Hastanesi’nde gerçekleştirilen araştırmada, her gün 60 yaşın üzerindeki yaklaşık 573 yetişkine, iki yıl boyunca 500 mg kakao özü takviyesi (bir avuç bitter çikolata) verildi. Katılımcıların yaş ortalaması 70 idi, nüfusun yüzde 51’ini erkekler, yüzde 49’unu ise kadınlar oluşturdu. Katılımcılar, araştırma öncesinde ve sonrasında çeşitli bilişsel ve psikolojik testlere tabi tutuldu.

Kakao özü en çok bitter çikolatada

Araştırmaya katılanların yarısı 80 miligram flavanol içeren 500 miligram kakao özü takviyesi aldı, diğer yarısına ise plasebo verildi. Bitter çikolata tüketen grup, hafıza testlerinde plasebo grubuna göre daha iyi performans sergiledi.

Bilişsel gerileme, genellikle yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve görev tamamlamada zorluk gibi durumları içerir. Kakao içindeki flavanol molekülleri, beyindeki iltihaplanmayı ve dejenerasyonu azalttığı görülmüştür. Bitter çikolata, 100 gramda yaklaşık 170 miligram flavanol içererek bu faydalı bileşeni daha fazla içerir; sütlü çikolata ise aynı miktar için 75 miligram içerir, çünkü bitter çikolata kakao özü daha yoğun bir şekilde bulunuyor.