Ekonomi

Sigara ve alkolde yeni yıl ile birlikte ÖTV artışı bekleniyor: ÖTV 42,96 lira olacak

Yeni yılla birlikte sigara ve alkol fiyatlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı gündeme geldi. ÖTV oranları, her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor. Temmuz’dan bu yana yüzde 14 artan ÜFE’nin yılın son altı ayını en az yüzde 16 artışla tamamlaması bekleniyor. Bu durum, sigara ve alkol fiyatlarında yeni bir zamma yol açabilir.

Yılbaşında paket başına alınan asgari maktu ÖTV 25,78 lira, maktu vergi ise 1,28 lira olacak. Bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş olacak. Ancak sigaranın satış fiyatının yüzde 63’ünden daha az olmaması gerektiği bir şart bulunuyor. Bu kurala göre sigaradan alınacak ÖTV 42,96 lira olacak.

Yüzde 20’ye yükselen Katma Değer Vergisi (KDV) de dikkate alındığında, bir paket sigaranın en az 51,5 liraya satılması gerekecek. Bu durum, piyasada şu anda en ucuz sigaranın 45 lira olduğu göz önüne alındığında, sigara fiyatlarının 60-65 lira bandına çıkabileceği anlamına geliyor.

Türkiye’deki sigara pazarının yüzde 28’i kaçak

Bu artışın özellikle düşük gelir grubunu kaçak alkol ve sigara tüketmeye yönlendirdiği belirtiliyor. Tütün şirketlerinin verilerine göre, Türkiye’deki sigara pazarının yüzde 28’inin kaçak olduğu ve devletin vergi kaybının 70 milyar liraya ulaştığı tahmin ediliyor.

Sigara üreticilerine göre, vergi ve maliyet kaynaklı artışlar kaçak sigara tüketimini artırıcı bir etkiye sahip. Sigaradaki vergi yükü yüzde 82.5 seviyesinde bulunuyor ve vergideki değişiklikler doğrudan kayıp-kaçağa ve tüketicilere yansıyor. Ayrıca, düşük fiyatlı ürünlerin bu artıştan daha fazla etkilendiği belirtiliyor, çünkü vergi oranı yüksek ve maliyet artışlarını telafi etmek zorunda olan üreticiler, fiyatları daha fazla artırmak durumunda kalıyor. Bu durum, düşük gelirli kesimi daha fazla etkileyebilir.