İzmir HaberleriPolitika

Gümrükçü: Vaatlerimizin yüzde 93’ünü gerçekleştirdik

Göreve geldiği 2019 yılından bugüne yaptığı çalışmaları anlatan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Vaatlerimizin yüzde 93’ünü gerçekleştirdik" dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, göreve geldiği 2019 yılından bugüne hayata geçirdiği projeleri anlattığı basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sosyal belediyecilik anlamında yaptıkları çalışmaları rakamlarla anlatan Gümrükçü, belediyenin gelir gider dengesine dikkat çekti. Gümrükçü, “Verdiğimiz vaatlerin yüzde 93’ünü gerçekleştirmiş durumdayız. Belediye gelirlerini ve mallarını artırmış durumdayız. İzmir’de belediye gelirleri noktasında 2 yıl üst üste birinci olmuş durumdayız” sözlerini kaydetti.

Öte yandan ithal adaylar konusunda ufak bir sitem eden Başkan Gümrükçü, demokratik haktır ama eleştirilebilir sözlerini kaydetti. Gümrükçü, “Adaylık konusunda bir kriter koymak lazım. Değişen, gelişen CHP umuyorum ki buna ileride bir kriter koyacaktır” dedi. Ayrıca Gümrükçü, “Ben ön seçimle Çiğli Belediye Başkan Adayı olmak istiyorum. Beni belediyecilikten hiç kimse elleyemez” dedi.

Gümrükçü, Harmandalı’da yaşanan sorunları hatırlatarak, “Elimden geleni yaptım. Ama konu bizim görev alanımızda değil” dedi. Çiğli’de belediye başkanı olmanın kolay olmadığını belirten Gümrükçü, çoğulcu bir anlayışla belediyeyi yönettiği için “keşke” dediği şeylerin az olduğunu söyledi.

“EKONOMİK DEVRİM ÖYKÜSÜDÜR”

“Belediyenin güçlü olması için ekonominin güçlü olması gerekir” sözleriyle belediyenin mali durumuna açıklık getiren Gümrükçü, “Aslında bu bir ekonomik devrim öyküsüdür. Belediyeyi aldığımız dönemde kasaya 162 milyon 682 TL giren gelir vardı. Bütçe bir tasarımdır. Hedefimiz 1 milyar TL’lık bir bütçe toplamaktı. Bir de gider bütçesi var. Çiğli belediyesi 2018 yılında 205 milyonluk bir bütçe tasarlamış ama 266 milyonluk bir gelir toplamış. Bu gelir 2022 yılında 506 milyon TL’ye çıkmış. Yani Çiğli Belediyesi’nin geliri 3 kat artmış. Bu esnada diğer belediyelerin gelirleri 2,5 kat artmış. Çiğli Belediyesi gelir toplamada çok başarılı olmuş. Kendisinden büyük geliri olan Bayraklı Belediyesini 2022 yılında geçmiş demektir. Bu yılı da 820-840 milyon bandında bu yılı kapatacağız. Yani 2019 yılından bu güne geliri 5 kat artırmışız demektir. Şu an bizim nüfusumuz 220 bin bandında. Nüfusa göre belediye gelirlerinde Çiğli Belediyesi İzmir birincisidir. 2025’te de bu birinciliği koruyacağımızı düşünüyorum. Metropol birincisiyiz desek en doğrusu” açıklamasını yaptı.

“ENFLASYON EKONOMİK DENGEYİ ZORLUYOR”

Mali yapının düzelmesine karşılık çalışan maaşlarının ödenmesinde yaşanan zorluklar ve benzeri diğer sorunları hatırlatan Gümrükçü, “Peki gelir artmasına rağmen neden bu kadar zorlanıyorsunuz derseniz, maalesef artan enflasyon ve 6 ayda bir artan asgari ücret… Personel sayımız artmasa da belediye giderlerini ciddi anlamda artırıyor. Biz göreve geldiğimizde 6 milyon TL maaş ödüyorduk, bugün 36 milyon TL ödüyoruz. Bu 6 milyon iyi çalışan bir belediyede İller Bankası’ndan bir para gelir, ya da nüfusu yüksek bir belediyede İller Bankası’ndan gelen payla memur işçi maaşları ödenir. Bunlar vatandaşa hizmet olarak döner. 6 milyon TL maaş öderken iller bankasından bize 2 milyon pay geliyordu. Yani ben eskiden 2019’da göreve başladığımda ayda 4 milyonluk bir açığı kapatmaya çalışırken şimdi ayda 20-25 milyon TL gibi bir rakamı kapatmaya çalışıyorum” açıklamasını yaptı.

“BORÇLARIMIZ AZALDI GELİR VE MALLAR ARTTI”

Belediye borçları noktasına da dikkat çekerek sözlerine devam eden Gümrükçü, önceki dönemden 300 milyon TL civarında bir borçla devraldıklarını söyledi. Gümrükçü, “Yani biz geçmişten biraz borç almışız onu da ödemişiz. Ne ödedin dersen bizden önceki kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Bunların hepsi bitti. Şantiye binası yapılmış, onu bitirdik. 10 yıllık çekilmiş kredi vardı. Borçsuz belediye de olmaz ama nereden nereye geldiğimizi anlatmak için bu rakamları da vermek gerekiyordu. Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de borcu var ama kredi notu AAA olabiliyor. Bunun nedeni gelirin gidere olan oranı. Gelire borcun oranı biz devraldığımızda yüzde 92’imiş. Şimdi en borçlu belediyeyiz ya yüzde 69.3’e düşmüş. Belediyenin borcu belediyenin gelirine oranı azalmış. Şu an Çiğli Belediyesi’nin borcu 540 milyon TL. Bu yapılandırma yapmış halimiz. Borcumuzun gelire oranı bu. Geçen sene mecliste AK Partililer 840 falan dedi. Bu yapılandırılmamış hali. Yapılandırılmamış haline gelelim. Borç 800 milyon diyelim belediyenin geliri de 800 milyon diyelim. İmar planı yaptık, imar uygulaması yaptık. Bunların sonucunda biz belediyeye arsa kazandırdık. Mesela artık Çiğli Belediyesinin bir kız yurdu arsası var. Biz yaptığımız çalışmalarla 115 bin metrekare arsayı belediyeye kazandırdık. Yani borç 800 milyondu. 800 milyonluk yeni mal elde ettik. 16 tane futbol sahası yapıyormuş bu” diye konuştu.

“İMAR SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ”

Belediyenin kurumsallaşması üzerine ve dijital dönüşümü üzerine yaptıkları çalışmaları hatırlatan Gümrükçü, kurdukları yeni müdürlüklerle 416 kişiyi de istihdam etmeye başladıklarını belirtti. Ayrıca alt yapı ve diğer hizmetlere dikkat çeken Gümrükçü, Çiğli’de tamamlanması beklenen imar planlarına değindi. Gümrükçü, “Köyiçi Mahallesi imar planı çalışması yaptık. Vatandaş itiraz etti. Revize ederek onayladık. Şu an Büyükşehir Belediyesinde. Harmandalı imar planını yaptık. Kabul oldu. Mahkeme bozdu. Bir daha yaptık. Şu an askıya çıktı. Sasalı imar planı çalışması bitti. Güzeltepe kentsel dönüşüm hala uzlaşma aşamasında. Ocak ayından sonra ilerler orada da bir temel atma törenini seçimden önce inşallah yaparız. Yerel seçime kadar Esentepe’yi de bitireceğiz. Çiğli’nin 9 imar sorunu varsa 9’unu da çözdük diyebiliriz” sözlerini kaydetti.

“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 20 METREKAREYE ÇIKTI”

Çiğli’de en büyük problemin yol olduğunu ancak bu durumun İzmir’in her yerinde bir sorun olduğunun altını çizen Gümrükçü, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Çiğli’deki en büyük problem de yeşil alanlar sosyal alanlar, parklardı. Biz bu güne kadar 77 parkı yeniden düzenledik. 44 tane de sıfırdan park yaptık. Kişi başına düşen yeşil alanı 20 metrekareye çıkarmışız. Bir parkın sadece işçiliği 500 bin TL tuttu. Bizim 121 parkımız 363 milyon TL tuttu. Çiğli Belediyesi son 5 yılda yaklaşık 300 bin metrekare parke taşı yol yaptı. Bir önceki dönemin 3 katı. Bunların maliyeti de 218 milyon. Çiğli Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yaptık. Yaklaşık 30 bin metrekare alan parke taşı yol yaparsak bitecek. Sasalı hariç. Çiğlinin açılmamış yol sorununu bitirdik. Merkezde açılmamış yol sorunu kalmadı. 30 küsür yıldır Maltepe yol bekliyordu. Onu da çözdük. Alt yapıda en önemlisi doğalgazdır. Artık çiğlinin 26 mahallesinin hepsine doğalgaz geldi.”