Gündem

Ticaret Bakanlığı’ndan marketlere fahiş fiyat denetimi! İzmir’i didik didik ettiler

Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Antalya ve İzmir’de bulunan bazı zincir market şubelerinde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik etiket ve fahiş fiyat artışı denetimi gerçekleştirdi. Denetimlerde, fiyat etiketlerindeki aykırılıklar ve haksız fiyat artışları tespit edildi. Bu durumda her bir ürün için 1371 lira ceza uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, haksız fiyat artışı yapan işletmelere 33 bin ile 330 bin TL arasında ceza kesileceği ifade edildi.

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde yapılan denetimlerde, market reyonları gezilerek etiket fiyatları ile kasa fiyatları karşılaştırıldı. İndirimli satışlar incelendi ve geçmişe dönük faturalar talep edildi. Antalya’da da sebze, meyve, bakliyat, makarna, şarküteri, sıvı yağ, temizlik malzemeleri gibi ürünlerin fiyatları kontrol edilirken, ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi üzerinden denetlendi.

İzmir’de ise bir zincir marketin şubesinde yapılan denetimlerde fahiş fiyat, satıştan kaçınma, etiket ve kasa fiyatları arasındaki fark incelendi. Haksız fiyat artışına karışan işletmelere verilecek cezanın 33 bin ile 330 bin TL arasında değiştiği açıklandı. Fiyat etiketindeki aykırılıkların tespit edilmesi durumunda ise her bir ürün için 1371 lira ceza uygulanacağı bildirildi.

“HKS uygulaması üzerinden şikayette bulunabilirsiniz”

Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, yapılan denetimlerin rutin çalışmaların yanı sıra vatandaşların şikayetleri üzerine de gerçekleştirildiğini belirtti. Haksız fiyat artışı tespit edilen işletmelerin Ticaret Bakanlığı’na bildirildiğini söyleyen Özşahan, tüketicilerin de HKS uygulaması üzerinden denetimleri yaparak şikayette bulunabileceklerini ifade etti. Haksız fiyat artışına karışan işletmelere verilecek cezanın 33 bin ile 330 bin TL arasında değiştiği açıklandı. Fiyat etiketindeki aykırılıkların tespit edilmesi durumunda ise her bir ürün için 1371 lira ceza uygulanacağı bildirildi.