Bilim

Bilim insanları korkuttu: Kaçak sera etkisi dünyayı cehenneme çevirebilir

Bilim insanları tarafından yapılan son araştırma, Dünya’nın geleceğine dair endişe verici bir tablo ortaya koydu. Kaçak sera etkisi nedeniyle yapılan simülasyonlara göre, Dünya birkaç yüzyıl içinde komşusu Venüs gibi yaşanmaz bir hale gelebilir.

Bilim insanları, kontrolden çıkan sera etkisinin, 2300 ile 2400’lü yıllara kadar gözlemlenebileceğini tahmin ediyor.

Okyanuslar buharlaşacak

Cenevre Üniversitesi’ndeki gökbilimciler ile Fransa’nın Paris ve Bordeaux’daki CNRS laboratuvarları tarafından yürütülen araştırmada, Dünya üzerindeki kaçak sera etkisinin ciddi sonuçlara yol açabileceği vurgulanıyor. Bilim insanları, bu durumun tüm yüzey okyanuslarının buharlaşması ve küresel yüzey sıcaklıklarında çarpıcı bir artışa neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Dünya Venüs’e dönecek

Dünya ile Venüs arasındaki farklı evrimleri değerlendirmek için önemli bir referans olan bu çalışma, Venüs’ün ortalama 465°C yüzey sıcaklığına sahip olmasına ve zehirli atmosferiyle bilinmesine dikkat çekiyor. Bilim insanları, Dünya’nın benzer bir kaderi paylaşma riski taşıdığını ve kaçak sera etkisinin kontrol altına alınmazsa bu felaketi yaşama olasılığının daha yakın bir gelecekte mümkün olabileceğini belirtiyor.