Afyonkarahisar haberleri

Afyonkarahisar’da 14 milyon yıl öncesine ait tekerlek izleri gizemini koruyor

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde bulunan ve 14 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen gizemli tekerlek izleri, bölgeyi ziyaret eden birçok kişinin ilgisini çekiyor. Tarihî Frig Vadisi’nin uzantılarındaki Antik Yol, jeolog, arkeolog ve sanat tarihçilerinin dikkatini çeken bu garip oluşumlarla dolu.

UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bu bölge, sadece tescillenmiş bir sit alanı olmanın ötesinde, 14 milyon yıl öncesine ait tekerlek izleriyle biliniyor. Frig Vadisi’nin Göynüş Vadisi bölgesinde bulunan ve Kral Yolu olarak anılan bu izler, 1994 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillendi.

Bölgedeki derin tekerlek izleri, Afyonkarahisar-Eskişehir kara yoluna kadar uzanıyor ve yaklaşık 2 metreye kadar ulaşan dev bir aşınmadan söz ediyor. Başta araç izleri gibi görünse de bilim insanları, bu izlerin farklı bir açıklaması olabileceği konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

Üstün zekalı bir ırka ait olabilir

Rus jeolog Alexander Koltypin’in ilginç bir iddiasına göre, bu izler 12-14 milyon yıl önceki üstün zekâlı bir ırka ait olabilir. Ancak, bölgede yapılan bilimsel çalışmalar, bu iddiaları doğrulamıyor.

 

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, bölgenin tarihî dokusunun Hititler, Frigler ve Roma dönemlerine kadar uzandığını belirtiyor. Tanır, gelecekte yapılacak daha derin araştırmaların bölgedeki tarih ve kültürle ilgili daha fazla bilgi sunabileceğine inanıyor.

 

Yapılan araştırmalar, bölgenin Paleosen dönemine ait olduğunu ve kayaç yapısının 12-14 milyon yıl önce oluştuğunu gösteriyor. Tekerlekler tarafından sürekli aşındırılmasının, bu gizemli izlerin oluşumunda etkili olduğu düşünülüyor. Ancak, bu izlerin varlığıyla ilgili kesin bir açıklama yapılamıyor ve bilimsel veriler net bir sonuca ulaşamıyor.