Sağlık

DSÖ’den Dang Humması uyarısı: 4 milyar kişi risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dang humması virüsüne yakalanma riskiyle karşı karşıya olan kişi sayısının yaklaşık 4 milyar olduğunu açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemiye Hazırlık ve Önleme Departmanı Ekip Lideri Alvarez, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, dang humması vakaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Alvarez, dang hummasının en yaygın viral enfeksiyonlardan biri olduğunu belirterek, enfekte sivrisineklerin ısırması yoluyla bulaştığını ve genellikle tropikal ve subtropikal iklimlerdeki kentsel alanlarda görüldüğünü ifade etti. İklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların arttığını vurgulayan Alvarez, bu durumun enfekte sivrisineklerin daha fazla ülkede çoğalmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Dang humması vakalarının bildirildiği ülkelerin sayısının arttığına dikkat çeken Alvarez, dünya genelinde 4 milyar kişinin dang huması virüsüne yakalanma riski taşıdığını ifade etti. Hastalığa yakalananların birçoğunda semptom görülmediğini ancak bazılarında ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkabildiğini söyledi.

Özel bir tedavisi yok

DSÖ yetkilisi, dang humması için özel bir tedavi bulunmadığını ancak erken teşhis ve uygun tıbbi bakımın ölüm riskini azalttığını belirtti. 2023 yılı başından bu yana dünya genelinde beş milyondan fazla dang humması vakası ve 5 binden fazla ölüm bildirildiğini aktaran Alvarez, vakaların özellikle ABD, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik’te yoğunlaştığını ifade etti.

Dang humması, tropikal ve subtropikal bölgelerde sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalık olarak biliniyor. Bu hastalığa yol açan sivrisinek türünün üreme alanlarının düzenli olarak ilaçlanması önem taşıyor.