İzmir Haberleri

İzmir’de Belenbaşı İlkokulu’nun yeni ismi ortalığı karıştırdı! Bakanlık harekete geçti

İzmir’in Buca ilçesindeki Belenbaşı İlkokulu’nun isminin, 12 Eylül darbesi sonrasında Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan işkencelerle anılan Esat Oktay Yıldıran’a verilmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Okulun isminin değiştirilerek Esat Oktay Yıldıran’ın adının kullanılması, sosyal medyada ve yerel haberlerde büyük tepkilere yol açtı. Yıldıran’ın ismi, 1980 askeri darbesi sonrasında yaşanan insan hakları ihlalleri ve işkencelerle özdeşleşmişti.

Olayın hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili inceleme başlatma kararı aldı. Bakanlık, yaptığı açıklamada bu kararı tasvip etmediklerini ve konunun hata olduğunu belirtti. Ayrıca, toplumun adalet duygusunu inciten böyle bir uygulamanın geçmişteki acıları canlandırıcı nitelikte olduğunu ifade etti. Geçmişteki yanlışların günümüze taşınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Bakanlık, adil bir hafızanın oluşturulması ve geçmişteki acıların yaralarının sarılması için çaba sarf edeceklerini vurguladı.

İnceleme başlatıldı

“Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir.

Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Bu bağlamda ‘Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”