Gündem

2024 yılının asgari ücreti belirlendi: Yüzde 49 zam ile 17 bin 2 tl

Türkiye’de 2024 yılı asgari ücreti belli oldu. Asgari ücret zammı yüzde 49 olarak açıklandı ve yeni asgari ücret 17 bin 2 TL olarak belirlendi. Bu karar, yaklaşık 8 milyon asgari ücretli çalışan ve toplumun genelini ilgilendiren önemli bir konu olarak dikkat çekiyor. Ancak taraflar arasında anlaşma sağlanamadı ve işçi tarafı rakama şerh düştü.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları, 11 Aralık ve 18 Aralık’taki toplantılarının ardından AKP Genel Merkezi’nde tamamlandı. İşçi ve işveren tarafı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek 2024 yılı asgari ücretini belirlemeye çalıştı. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca işçi tarafı şerh düşerek süreci sonlandırdı.

Asgari ücret belirlenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantının ardından Bakan Vedat Işıkhan, akşam saatlerinde kameraların karşısına geçerek yeni asgari ücreti açıkladı. Buna göre, aylık asgari ücret 2024 yılında bir işçi için net 17 bin 2 lira olarak belirlendi ve zam oranı yüzde 49 oldu.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bugüne kadar ilk defa 2 saat önce sayın Cumhurbaşkanımıza ve bakanımıza bir rakam söyledik. Talebimiz 18 bin lira ve yılda iki kez zam yapılmasıydı” dedi ve Türk-İş’in yeni asgari ücrete şerh düştüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammının açıklanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda “Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

Hatırlatmak gerekirse, önceki yılın asgari ücreti brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyordu. Yapılan bu zam ile birlikte asgari ücrette önemli bir artış gerçekleşmiş oldu.